PLJAČKAŠ STOLJEĆA

Oslobođen za Finu pa pao u mjenjačnici

26.04.2010 u 21:55

Bionic
Reading

Zagrebačka policija je nakon pljačke 700.000 kuna iz mjenjačnice u Zagrebu još jednom uhitila 38-godišnjeg Grgu Crnkovića. On je nepravomoćno oslobođen optužbe da je u osmeročlanoj bandi sudjelovao u krvavoj pljački Fine 2005. te u pljački Zagrebačke banke nakon koje je ubijen svjedok Dragutin Golik

Bez obzira na brojne optužbe, Grgo Crnković izlazi iz zatvora i bez straha od policije i novih optužbi ulijeće u novu pljačku 700.000 kuna iz mjenjačnice na Bukovačkoj cesti u Zagrebu.

Crnkovića sumnjiče da je isplanirao akciju, uključio dva kriminalca, pratio vlasnika mjenjačnice B. D. (67) i u pravom trenutku dao signal pomagačima da krenu u oružani prepad. Policajci su dosad pronašli 132.00 kuna plijena, a za ostatkom tragaju.

Crnkovićevu uhićenju prethodilo je hvatanje dvojice njegovih supočinitelja, Mire R. i Antonija V.Obrada nad njima rezultirala je informacijom da je pljačku isplanirao Crnković te da je sjedio u autu, motrio žrtvu, mobitelom dao signal za početak akcije, a zatim i autom odvezao tročlanu bandu s mjesta događaja.

Uhićenje Grge Crnkovića baca novo svjetlo na slučaj Fina jer se i u novom kaznenom djelu pojavljuje kao organizator i vozač, dakle u istoj ulozi za koju ga se teretilo na početku velikog suđenja za Finu.

Vrhovni sud upravo ovih dana razmatra žalbu USKOK-a na oslobađajući dio presude Crnkoviću i ostalima, u kojoj se traži ponavljanje suđenja.

Crnković je, naime, poznat kao član osmeročlane bande koju je policija označila kao počinitelje niza najtežih pljački pošta i banaka, među ostalim i za krvavu pljačku Fine 5. rujna 2005. u kojoj su hladnokrvno smaknuti zaštitari Drago Renar i Stipe Mušan te za pljačku Zagrebačke banke na Drvinju nakon koje je na ulici hicem iz kalašnjikova ubijen svjedok Dragutin Golik

Crnković je zbog nedostatka dokaza tri godine nakon pljačke Fine oslobođen optužbe da je zajedno s Nenadom Filipovićem planirao i počinio brutalni zločin i krađu oko dva milijuna kuna iz Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

Policija je povezala kriminalnu skupinu s najtežim pljačkama poštanskih poslovnica i banaka u Zagrebu, sa zločinom u Fini i s pogibijom Dragutina Golika. Kako je suđenje odmicalo, dokaza protiv Crnkovića bilo je sve manje, a na kraju je odgovarao samo za krađu VW Passata GT karavana kojim su se pljačkaši Fine koristili i na kraju ga zapalili, uništivši sve materijalne tragove u njemu.

Suđenje za pljačku Fine, usprkos pompozno najavljenom i rekordno skupom biometrijskom 3D-vještačenju, propalo je, a iz cijelog pravnog spektakla proizišla je 30-godišnja zatvorska kazna Ognjenu Grubiću za ubojstvo Dragutina Golika pri bijegu nakon pljačke Zabe na Drvinju u listopadu 2005. godine.