PLJAČKA BANKE U SESVETAMA

Policajac Grbavac nije stradao od prijateljske vatre

22.04.2010 u 17:44

Bionic
Reading

Balistički vještak Vojin Maštruko odbacio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu mogućnost da je mladi policajac Ivan Grbavac, koji je početkom svibnja 2008. ubijen u pljački Raiffeisen banke u Sesvetama, stradao od tzv. prijateljske vatre

'Apsolutno mogu isključiti mogućnost da je Grbavca pogodio netko od policajaca', kazao je Maštruko na suđenju Kazimiru Dužnoviću optuženom za pljačku banke, ubojstvo policajca te pokušaj ubojstva još pet njegovih kolega. Sumnju da je policajac Grbavac kojemu je zločin u Sesvetama bio prvi službeni zadatak stradao od "prijateljske vatre' na suđenju je iznio Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik.

Dodatna vještačenja Krsnik je, među ostalim, tražio i zbog snimki nadzornih kamera prema kojima je Grbavac tijekom intervencije u banci bio licem okrenut prema Dužnoviću, dok u optužnici stoji da je pogođen u leđa.

Maštruko je kazao da je Dužnovićevo zrno promašilo Grbavca i pogodilo zid, odbilo se i raspalo, nakon čega je čelična jezgra pogodila policajca i usmrtila ga. Pojasnio je i da su na Grbavčevoj košulji pronađeni tragovi kemijskih elemenata koji se ne nalaze u policijskim mecima jer se u službenom oružju koristilo tzv. non-tox streljivo.

Osim toga, promjer ulazne rane na policajčevim leđima bio je šest milimetara, što se poklapa s kalibrom Dužnovićeva streljiva, kazao je balističar, koji bi svjedočenje trebao nastaviti i sutra.

Prije njega na sudu je svjedočio i medicinski vještak Josip Škavić koji je ostao pri ranijem iskazu da je metak ubijenog policajca pogodio u leđa te da je izašao kroz glavu. Osim vještaka Maštruka na suđenju bi sutra trebao svjedočiti i bivši policajac Darko Džaja, koji je vodio očevid nakon krvave pljačke banke u Sesvetama.

Džaja će na svjedočenje biti doveden iz pritvora jer je u međuvremenu uhićen zbog sumnje da je opljačkao tri sportske kladionice.