GOSPODARSKI KRIMINAL

Bivši vaterpolist osumnjičen za višemilijunsku prevaru

20.04.2010 u 18:52

Bionic
Reading

Policija traga za 37-godišnjem bivšim vratarom Primorja Igorom Petrićem, dok su njegova 37-godišnja supruga Maša i 35-godišnja sestra Ana Gardašanić te još tri djelatnice njegovih tvrtki privedene u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci, zbog sumnje u pranje novca, zlouporabu ovlasti u gospodarskom kriminalu i zlouporabe stečaja

Državni su proračun oštetili za više od osam milijuna kuna. Djelatnica Ivana Žuklić (31), Petrićeva supruga i sestra zadržane su nakon saslušanja u pritvoru, a djelatnice Marina Benzen (34) i Sandra Jovanović (29) puštene su da se brane sa slobode.

Kaznena djela počinili su tijekom 2008. i 2009. godine, na način da su kao vlasnici i odgovorne osobe trgovačkih društava sa sjedištem u Rijeci i Kastvu, u vrijeme blokade žiroračuna istih, otuđili imovinu predmetnih tvrtki, kako bi se okoristili novcem za druge tvrtke u vlasništvu Petrića i s njime povezanim osobama, a na štetu Državnog proračuna RH i ostalih vjerovnika.

Po prethodnom dogovoru, bez stvarne namjere plaćanja, sklapali su fiktivne ugovore o kupoprodaji imovine, nekretnina, robe i opreme te tako iskorištavali nastalo pravo povrata PDV-a u korist tvrtki kupaca.

U jednom slučaju novac od iskorištenog prava povrata pretporeza u iznosu od 370.000 eura, Petrić je doznačio u korist tvrtke iz Londona, temeljem fiktivno zaključenog ugovora. Istovremeno je ta tvrtka kupila poduzeće u Hrvatskoj od jedne od privedenih, a tvrtka je u stvari u vlasništvu Petrića, koji je u bijegu u inozemstvu. Na taj način je zaradio novac i počinio kazneno djelo Pranja novca.

Ovim kaznenim djelima oštetili su Državni proračun RH za iznos od najmanje 8.318.183,20 kuna.