NEISPRAVNA VOZILA NA CESTAMA

U četiri godine poginulo 210 ljudi

14.04.2010 u 17:17

Bionic
Reading

Polovinom prošle godine na hrvatskim cestama bilo je 160.000 neosiguranih vozila, a početkom ove 140.000. Zbog tehnički neispravnih vozila u posljednje četiri godine poginulo je 210 osoba – prosječno jedna tjedno – a ozljeđivane su dvije osobe dnevno, rekao je Boris Orlović, načelnik Odjela prometne policije MUP-a, na konferenciji za novinare u PU osječko-baranjskoj

Od gotovo dva milijuna vozila u Hrvatskoj, više od 317.000 prošle godine nije registrirano na vrijeme. Za naknadu šteta koje se počine takvim vozilima Hrvatski ured za osiguranje je od 1991. godine do danas isplatio više od 600 milijuna kuna.

'Zadnjih godinu dana pojačali smo naplatu šteta od vlasnika vozila, koji za njih odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom. Samo na području OBŽ-a od početka 2007. godine isplatili smo 16,1 milijun kuna i taj iznos sada potražujemo od vlasnika, a naplata je u odnosu na godinu ranije porasla 400 posto', rekao je u Osijeku direktor HUO-a Hrvoje Pauković

Iznio je i podatak da je u OBŽ-u ovoga trenutka neregistrirano 6.261 vozilo, što je 5,44 posto od njihova ukupnog broja, a u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj je 2.991 vozilo ili 4,86 posto. Zbog tehnički neispravnih i neosiguranih vozila ugrožena je sigurnost prometa i nanose se ogromni materijalni gubici.

To je smetnja europskom putu RH, pa EC od Hrvatske traži da sva raspoloživa sredstva usmjeri u borbu protiv neosiguranih vozila. Zato su MUP i HUO krenuli u zajedničku akciju smanjenja broja takvih vozila na najmanju mjeru.

'Lani je bilo 116 manje poginulih nego godinu ranije, pa se približavamo postavljenom cilju Nacionalnog programa sigurnosti u prometu koji završava ove godine, da broj poginulih na deset tisuća stanovnika smanjimo na deset (u EU je sedam)', dodao je Orlović.

Kako bi smanjili broj neosiguranih vozila u prometu, vlasnike su upozorili da su iz dužni odjaviti i vratiti pločice ako neće produžavati registraciju, no oni su se uglavnom oglušili na to.

'Zato smo lani poslali gotovo 45.000 obveznih prekršajnih naloga s kaznom od 700 kuna, što je trostruko više nego 2008. godine. Tridesetak tisuća takvih vozila zatekli smo na cesti, za što je propisana kazna od 5000 do 20.000 kuna. Zbog proteka godine dana od isteka registracije, izbrisali smo iz evidencije gotovo 40.000 vozila', zaključio je Orlović i zamolio građane da s neregistriranim vozilima ne izlaze u promet, nego da ih odjave i vrate registracijske pločice.