SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Odgođeno svjedočenje krunskog svjedoka

12.04.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odgođeno je zbog nepravomoćne odluke o isključenju javnosti sa svjedočenja krunskog svjedoka Tomislava Marijanovića. Odvjetnici šestorice optuženih protive se toj odluci jer je Marijanović svoj iskaz više puta detaljno iznio u medijima

Na današnjem ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu trebao je svjedočiti krunski svjedok Tomislav Marijanović s obzirom da nitko nije tražio isključenje javnosti. Ipak, sutkinja Kršul dala je zamjeniku ravnatelja USKOK-a mogućnost da zatraži isključenje javnosti, što je on i učinio.

Cijela obrana se tome usprotivila jer tvrdi da je isključenje javnosti potrebno samo ako je svjedoku ugrožena osobna ili obiteljska sigurnost. Budući da je Marijanović dao nekoliko opširnih intervjua za neke tjednike, obrana smatra da isključenje javnosti ipak nije potrebno.

Sutkinja Kršul donijela je odluku da se svjedočenje krunskog svjedoka ipak održi iza zatvorenih vrata, a dok odluka ne postane pravomoćna tj. dok se ne donesu odluke na eventualne žalbe obrane na tu odluku, Marijanovićevo svjedočenje bit će odgođeno.

Marijanović je, u intervjuu danom Nacionalu, rekao da je sudjelovao u pripremi atentata. Istražiteljima je otkrio da se uoči atentata povukao jer je smatrao da mu prvooptuženi Robert Matanić nije pošteno platio za neke ranije poslove te je potvrdio da su u pripremama za atentat sudjelovali Slobodan Đurović, Željko Milovanović, Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Milenko Kuzmanović i Bojan Gudurić. Time je zaslužio status krunskog svjedoka.

Suđenje se stoga nastavlja u srijedu ispitivanjem tri nova svjedoka: Tomislava Pribanića, Velimira Žaka te Amira Mehdića.