NABAVIO ORUŽJE ZA ATENTAT

U Rijeci uhićen visoki policijski dužnosnik BiH

16.01.2009 u 19:42

Bionic
Reading

Riječka policija danas prijepodne uhitila je Vjekoslava Vukovića, pomoćnika pri MUP-u BiH i šefa odjela za organizirani kriminal, zbog sumnji da je umiješan u pokušaj atentata koji se prije tri mjeseca trebao dogoditi u središtu Rijeke

Kao glavni organizatori toga ubojstva uhićeni su Riječanin Ivan Filipović i Robert Dragin, koji se trenutačno nalaze u zatvoru u Rijeci.

Riječka policija je u najvećoj tajnosti zadržala informaciju da je u pripremi atentata sudjelovao Vuković te su više od tri mjeseca čekali da im dođe u Hrvatsku odnosno u Rijeku.
Vuković ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, a u Rijeci je pohađao magisterij na Pravnom fakultetu.

Policija ga sumnjiči da je prodao pušku i pištolj Filipoviću i Dragini, ali i da je sudjelovao u nabavci eksplozivne naprave koja je trebala biti podmetnuta pod automobila. U slučaju da je Vuković znao čemu je oružje namijenjeno, prijeti mu dugogodišnji zatvor.
Prije samo desetak dana, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv Filipovića i Dragina u kojoj ih tereti za pokušaj atentata na dvojicu riječkih redara.

Prijeti im maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Filipovića i Dragina u optužnici se terete da su od srpnja do 8. listopada 2008. godine planirali likvidaciju dvojice Riječana, inače bivših prijatelja i poslovnih suradnika, Agana G. i Davora M. Navodi se da su tu odluku donijeli zajednički, a likvidacija je trebala biti izvršena postavljanjem eksplozivne naprave pod osobno vozilo Audi A3 kojim se služio Agan G. Filipović je organizirao nabavu oružja i plastičnog eksploziva koji je Dragin iz BiH prenio u Hrvatsku. Eksploziv je potom predan jednom Riječaninu koji ga je trebao postaviti pod automobil i aktivirati daljinskim upravljačem. No, taj se muškarac u međuvremenu predomislio i pristao na suradnju s istražiteljima, te postao policijski pouzdanik kodnog imena Slatki.

Ovaj je slučaj izazvao veliku medijsku pozornost jer je atentat trebao biti počinjen samo tjedan dana nakon ubojstva Ivane Hodak u Zagrebu, a također i stoga što je Ivan Filipović bio ugledni sportski djelatnik i osnivač Boksačkog kluba Hrvatski sokol te izbornik juniorske boksačke reprezentacije. Filipović je umirovljeni časnik HV-a poznat po tome što je sudjelovao u prvoj mirovnoj misiji HV-a u Afganistanu, o čemu je napisao i knjigu. Glavna meta atentata bio je njegov dugogodišnji prijatelj Agan G. s kojim je radio na osiguranju noćnih klubova u Rijeci. No, pod još nepoznatim okolnostima njih su se dvojica početkom ove godine sukobila i razišla, i to navodno zbog spora oko osiguranja jednog kasina u centru Rijeke.

Riječka policija navela je i da je autobomba trebala biti aktivirana u blizini noćnog okupljališta mladih, zbog čega je postojala opasnost da u eksploziji nastrada veći broj osoba, piše Jutarnji list.