ŽUŽUL O SLUČAJU KAMIONI

'Bačić se direktno nagodio s Ivecom!'

29.03.2010 u 10:46

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću za slučaj kamioni, svjedokinja Ojdana Žužul, koja je bila načelnica Službe za ugovaranje i nabavu te osoba odgovorna za sve nabave u MORH-u, dala je iskaz koji je u nekim svojim dijelovima bio proturječan

Ispitivanje svjedokinje je trajalo puna četiri sata, a ona je često bila nedorečena i neprecizna, ali tome je pridonijela i zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić koju je predsjednica sudskog vijeća upozorila da postavlja neprecizna pitanja.

Žužul tvrdi da je uvijek poštivala odluke povjerenstva za nabavu kamiona koje je, prema njenom iskazu, tražilo da se natječaj poništi iako toga nema u zapisniku s povjerenstva, i to joj je predočeno. Povjerenstvo je na svom posljednjem sastanku

Obrana optužuje USKOK

Obrana se ponovo žalila na ispitivanje svjedoka u USKOK-u, u ovom konkretnom slučaju Ojdane Žužul, a bilo je i drugih slučajeva za koje tvrde da se transkripti koji su dio dokaznog spisa ne podudaraju sa snimkom. Ovim postupkom su željeli dokazati da tužitelji selektivno biraju odgovore koji im odgovaraju, ne uvode u zapisnik potpune odgovore te svjedocima sugeriraju odgovore. U tu svrhu pogledan je dio ispitivanja svjedokinje Žužul tijekom ljeta 2009. godine u USKOK-u. Sutkinja će o prigovoru odlučiti naknadno.

zaključilo da nema novca za kupnju kamiona jer su dostavljene ponude preskupe te da treba revidirati cijene i količine. Svjedokinja je ustvrdila upravo suprotno i, bez obzira na dokaze koji su joj predočeni, tvrdila da je više članova povjerenstva tražilo poništenje natječaja i da je to ona uzimala kao stav povjerenstva. Rekla je da je kasnije donesena odluka da se natječaj poništi i da se drugačije nije ni moglo postupiti po zakonu jer je nedostajalo financijskih sredstava. Također je potvrdila da je o svemu pričala s ministrom Berislavom Rončevićem, pomoćnikom ministra Bačićem te predsjednikom povjerenstva Milanom Sučićem. Na pitanje kako se to ona rukovodila zaključcima povjerenstva ako ono nigdje u svome izvješću nije spominjalo poništenje natječaja i je li možda ministar ili pomoćnik ministra sugerirao odluku, Žužul nije konkretno odgovorila mada je potvrdila da su Rončević i Bačić mogli donijeti odluke suprotne stavu povjerenstva. 'Nije uobičajeno, ali mogu', rekla je Žužul.

Problem s postupkom nabave je bio taj da nije bilo dovoljno financijskih sredstava pa se nije mogao zatvoriti postupak, rekla je Žužul pojasnivši da nisu znali što će s njim (postupkom). Nakon što je predmet preuzeo Bačić, Žužul mu je poslala dopis u kojem traži daljnje smjernice za postupanje. Bačić joj je dopisom odgovorio da je potrebno poništiti postupak nabave, pripremiti novu odluku i pokrenuti novi postupak.

Sporni kamion Iveco

Nakon toga je osnovano novo povjerenstvo u kojem su bili gospodin Budimir, general Zdilar i ona. To povjerenstvo se nikada nije sastalo, no to Žužul nije bilo sumnjivo jer je znala da povjerenstvo može raditi bez jednog člana. Na pitanje tužitelja što je onda ona radila u tom povjerenstvu, odgovorila je da joj je Bačić rekao da je postignut dogovor s Ivecom o kupovini kamiona i da nedostaje financijskih sredstava te joj je rekao da nazove gospodina Rilju iz tvrtke Eurokamion, uvoznika Iveca za Hrvatsku, i zatraži popust od tri posto. Bačić joj je dao i telefonski broj tog gospodina te ga je Žužul nazvala. Kasnije je prikazana i snimka njenog ispitivanja u USKOK-u iz ljeta 2009. godine, kada zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Žegarac pita je li Bačić od nje tražio da zatraži popust od tri posto od Eurokamiona. 'Naravno, ja bih sama inače tražila pet posto, ja Imoćanka, takva sam po prirodi', pojasnila je Žužul.

Tužitelje je zanimalo jesu li svi ponuditelji udovoljavali uvjetima natječaja, pa i tvrtka MAN, što je ona potvrdila. Kasnije je u svom iskazu na direktno pitanje predsjednice sudskog vijeća Jasne Smiljanić odgovorila da su tu radilo o općim uvjetima, poput boniteta tvrtke, a ono što je sporno - poput tražene nosivosti kamiona - posebni su uvjeti za koje su bili nadležni članovi povjerenstva zaduženi za tehnička pitanja.

Žužul je ipak objasnila da je osnovni kriterij bio najpovoljnija cijena pod uvjetom da su zadovoljeni svi traženi kriteriji natječaja. Na pitanje je li vidjela tablicu s ponudama u kojoj su bile uvrštene cijene, koju je izradila referentica Jasmina Stipić, Žužul je odgovorila da ju je vidjela i da je odmah bilo jasno da nema dovoljno financijskih sredstava za kupnju traženih količina. Kasniju ponudu tvrtke Iveco - po kojoj su kupljeni kamioni - nije vidjela iako je bila član drugog povjerenstva osnovanog nakon što je prvo raspušteno neobavljena posla. Sutkinja joj je na to rekla da je Jasmina Stipić posvjedočila da je upozorila Ojdanu Žužul da odluka da Eurokamion ima najbolju ponudu nije u skladu s zaključcima povjerenstva. Svjedokinja se toga ne sjeća, ali je napomenula da zaključci povjerenstva nisu bitni jer je raspušteno i natječaj je poništen. Nije znala objasniti zašto je tvrtka MAN nakon poništenja natječaja ispala iz daljnjih pregovora za kupnju kamiona.