KORUPCIJA I U HNS-U

Ferenčak osuđen na godinu zatvora

24.03.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Glavni tajnik HNS-a i bivši saborski zastupnik te stranke Srećko Ferenčak danas je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloporabe ovlasti radi stjecanja nepripadajuće imovinske koristi

Ferenčak, koji je i predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta, sa suradnikom Petrom Turkovićem, koji je također dobio godinu dana zatvora, zaradio više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta. Okrivljenici su dužni nakon pravomoćnosti presude vratiti i nezakonito pribavljenu materijalnu korist. Ferenčak 4 milijuna 788 milijuna kuna a Turković  4 milijuna i 790 tisuća kuna.

Predsjednica stranke Vesna Pusić, kojoj je Ferenčak bio u timu tijekompredsjedničke kampanje, nije željela komentirati presudu. 'Ne mogu vamništa reći dok se ne čujem s njim', kazala je Pusić.


Sudac je utvrdio da je okrivljeni dvojac nedvojbeno djelovao, umjesto da izgrade centar za dnevnu skrb invalidnih osoba, na osnovu čega su i dobili pravo vlasništva nad zemljištem, s namjerom isključivog stjecanja vlastite materijalne dobiti, koju su i ostvarili prodajom zemljišta Konzumu.

Predviđene kazne za ovo kazneno djelo je između jedne i deset godina zatvora. Razloge zbog kojih je okrivljenima dosudio zakonom predviđene minimalne kazne, sudac je obrazložio riječima da su 'Ferenčak i Turković tijekom svojeg života zaista predano radili na dobrobit invalidnih i osoba i osoba s posebnim potrebama ali da su ovim slučajem sve to uprljali.'

Žalbe na presudu najavili su i tužiteljstvo i obrana.

Oni su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište površine od gotovo pet tisuća metara kvadratnih namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Ferenčak je iznoseći obranu ranije tvrdio da nije kriv. Kazao je da je s čelnicima Nanbudo instituta dogovorio da će on i Turković dati svoj novac za kupnju gradskog zemljišta. Započeli su s radovima na centru za invalide i, prema Ferenčakovim riječima, u to i zemljište uložili oko sedam milijuna kuna.

'U sve sam uložio svoj rad i svoj novac i nisam nikog pokrao', kazao je ranije Ferenčak. Budući da Nanbudo institut nije imao dovoljno novca i imovine da pokrije hipoteku, kasnije su, tvrdi, on i Turković odlučili sami podići kredit i preuzeti vlasništvo nad zemljištem. No kredit im je odbijen pa su morali zatvoriti gradilište i prodati zemljište Konzumu.

Iz HNS-a su se oglasili priopćenjem u kojem kažu da će se pridržavati pravila o nekomentiranju nepravomoćnih presuda.

'U vezi s današnjom presudom Županijskog suda u Zagrebu protiv glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka očekujemo i vjerujemo da će u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske biti dokazana i potvrđena nevinost gospodina Ferenčaka, u koju istinski vjerujemo.' - navodi se u priopćenju HNS-a.