ODBAČENO ORUŽJE NA SVAKOM KORAKU

Umjesto proljetnog cvijeća 'ubrali' bombe

22.03.2010 u 16:01

Bionic
Reading

Iako su ratne godine odavno prošle, polja, šume i kanali u Slavoniji, koja je bila prva crta bojišnice, danas su prepuni odbačenog oružja, bombi, streljiva, a nađe se i raketnih bacača koje nesavjesni građani ostavljaju naokolo, ugrožavajući tako sigurnost posebno radoznale djece

Da opasnost vreba doslovno na svakom koraku, osvjedočilo se ovaj vikend nekoliko Slavonaca koji su u šetnji prirodom, umjesto na proljetno cvijeće, naišli na odbačeno oružje.

U mjestu Sibinj kod Slavonskog Broda u petak popodne 43-godišnjak je prilikom obilaska polja u kanalu pronašao dvije ručne bombe M-75 koje su bile u originalnom pakiranju.

Dva dana kasnije, u nedjelju oko podneva, lovci su na poljskom putu u Velikoj Kopanici pronašli još jednu odbačenu ručnu bombu M-75 u korozivnom stanju.

Istog tog dana, samo pola sata kasnije, 29-godišnjak je u blizini mjesta Zadubravlje u šumi pronašao ručno-raketni bacač M-80. Sva pronađena neeksplodirana ubojita sredstva na siguran su način preuzeli policijski službenici protueksplozijske zaštite.

'Tijekom prošle godine na javnim je površinama, većinom u šumama, kanalima i uz prometnice, pronađeno 279 komada vatrenog i rasprskavajućeg oružja, među kojem je bilo najviše bombi i mina. Pronađeno je i 1.676 komada raznog streljiva, pretežno za dugo oružje, te tri kilograma i 400 grama eksploziva koji su nesavjesni građani odbacili', rekla je za tportal glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić, apelirajući ponovo na sve građane koji posjeduju ilegalno oružje i streljivo da ga, sukladno Zakonu o oružju koji je na snazi od 1. rujna 2007. godine, dragovoljno predaju policiji, bez bojazni da će biti kažnjeni.

'Savjetujemo građanima da vatreno oružje i rasprskavajuća sredstva poput bombi ne donose sami u policijske postaje zbog potencijalnih opasnosti u transportu. Dovoljno je da nazovu broj 92 i posebno obučeni policijski službenici protueksplozijske zaštite doći će u civilu na njihovu adresu da bi na siguran način preuzeli oružje', objasnila je Kata Nujić.