PREVARA PREKO INTERNETA

Kupci ostali i bez auta i bez novca

19.03.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Internet je očito postao pravo carstvo za prevarante svih vrsta, a najčešći mamac preko kojeg na lak način dolaze do svojih žrtava su oglasi

Prije nekoliko dana, upravo su oglasi za prodaju automobila, objavljeni na oglasnicima mobile.de i jednom domaćem oglasniku, skupo stajali 47-godišnjakinju i 27-godišnjaka s područja Požege, koji su preko interneta stupili u kontakt s lažnim prodavateljima automobila.

Prva žrtva prevare je 47-godišnja žena koja je 9. ožujka dogovarala kupnju automobila preko oglasa objavljenog na stranici mobile.de. Nakon što je stupila u kontakt s prodavačem u Njemačkoj i dogovorila sve detalje, prevarant je od nje zatražio da,kao osiguranje da doista planira kupiti automobil, uplati polog od 10.000 kuna.

Ne sluteći da je riječ o prevari, žena je putem Western Uniona, usluge za brzi transfer novca, uplatila traženi iznos na ime svog rođaka na račun u Münchenu. Sljedeći dan, pod još nerazjašnjenim okolnostima, novac je s tog računa podigla nepoznata, neovlaštena osoba te je 47-godišnjakinja ostala i bez novca i bez željenog automobila, nakon čega je čitav slučaj prijavila požeškoj policiji.

Odmah nakon nje, u PU Požeško-slavonsku došao je još jedan prevareni kupac, 27-godišnjak koji je oglas o prodaji automobila pronašao na jednom internetskom oglasniku. Osoba koja je objavila oglas o prodaji VW Passata, uljudno mu se predstavila kao dr. Angelo Mayer iz Velike Britanije. Da bi bio što uvjerljiviji, prevarant je smislio i čitavu priču koju je očito skupo prodavao naivnim kupcima.

Naime, ispričao je da je neko vrijeme radio u Hrvatskoj, no budući da se sada vratio u Veliku Britaniju, Passat s upravljačem na lijevoj strani, kojim se služio u Hrvatskoj, ne odgovara mu za britanske ceste, zbog čega ga je odlučio prodati. Nakon što je kupca 'obradio' pričom, uslijedio je isti prevarantski scenarij te je 11. ožujka i 27-godišnjak preko Western Uniona uplatio 25 posto učešća za automobil.

Svotu od 17.000 kuna uplatio je na ime ženske osobe na račun u Manchesteru u Velikoj Britaniji. Isti je scenarij doveo i do istog ishoda; 27-godišnjak je nakon uplate također ostao i bez novca i bez naručenog Passata koji mu nije isporučen.

Policija upozorava građane na ovaj novi oblik prevara te poziva na maksimalan oprez ako se odluče na kupnju putem oglasa na internetu.