STROJNICE, BOMBE, REVOLVERI...

U Rijeci pali šverceri oružja

17.03.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske započeli su 16. ožujka kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja Rijeke i šire okolice zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te kod njih pronašli veliku količinu raznih vrsta oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava te drugog pribora i dijelova za oružje

Policijski izvidi započeli su unatrag nekoliko mjeseci u koordinaciji s nadležnim općinskim državnim odvjetništvom te Upravom kriminalističke policije MUP-a RH.

Detektirano je više osoba za koje je utvrđena sumnja da su se bavile preprodajom, razmjenjivanjem i zlouporabom vatrenog oružja. Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Rijeci pretraženo je više obiteljskih kuća, stanova i jedno osobno vozilo, čiji su korisnici petorica hrvatskih državljana u dobi od 32 do 40 godina života s područja Primorsko-goranske županije.

Policajci su pronašli 13 pištolja, 3 plinska pištolja, 3 revolvera, 1 pištolj – kuburu, 6 signalnih pištolja, 7 pušaka, 1 poluautomatsku pušku, 1 automatsku pušku, 6 lovačkih pušaka, 1 malokalibarsku pušku, 8 strojnica, 5 bombi, 3 signalne rakete, 12 detonatora, 12.194 komada streljiva, 3 komada streljiva cal. 20 mm, 246 čahura, 149 spremnika, 5 optičkih nišana, 3 prigušivača, 128 komada raznih dijelova oružja, 2,75 kg baruta, 2.002 komada zrna, 200 kapisli, 15 cijevi, 2 upaljača, 11 komada alata za punjenje streljiva i 65 drugih komada oružja.

Zaplijenjeno oružje potječe iz razdoblja Domovinskog rata, a dio potječe još iz Drugog svjetskog rata. Za dio oružja oduzetog od jednog počinitelja, koji ga je posjedovao uz oružni list i uz odobrenje za skupljanje starog oružja, nakon provedenog vještačenja utvrđeno je da nije onesposobljeno i da je ubojito. No to oružje ne dovodi se u vezu s počinjenjem drugih kaznenih djela.

U tijeku je nastavak kriminalističkog istraživanja nad drugim osobama u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom. Protiv petorice gore navedenih hrvatskih državljana, koji dosad nisu evidentirani kao počinitelji drugih kaznenih djela, zbog sumnje u počinjenje nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.