OPTUŽENE TRI MEDICINSKE SESTRE

Umro jer nije bio 'njihov čovjek'

15.03.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Protiv tri medicinske sestre varaždinske Opće bolnice varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je Općinskom sudu optužni prijedlog zbog počinjenja kaznenog djela nepružanja medicinske pomoći

Optužnim prijedlogom Š.B. (1953), I.Š. (1960) i M. Lj. (1988) terete se da 4. veljače prošle godine, kao viša medicinska sestra, medicinska sestra te medicinska sestra-pripravnica zadužene za prijem i obradu pacijenata na odjelu, nisu u vremenu od 12.33 do 13 sati pružile medicinsku pomoć pacijentu Ivanu Radmanu (1935) iz Novog Marofa. Zbog toga je, prema tvrdnjama njegove supruge Katice, izdahnuo je u hodniku odjela hitne kirurgije varaždinske Opće bolnice.

Ivana Radmana je u bolnicu dovezao zet na redovnu kontrolu oko 9.30. Već tada mu je pozlilo pa je stavljen na kolica. Prilikom pregleda na odjelu kirurgije utvrđeno je da je kod njega s kirurške strane sve u redu pa je upućen na ultrazvuk.

Nakon što je oko podneva dobio nalaze s ultrazvuka, koje je obitelj najprije pogrešno tražila u zgradi interne, Radmanov zet ih je odnio kirurgu na odjel, a tasta i punicu je ostavio u čekaonici hitne kirurgije. Kada se vratio od kirurga, vidio je da je tast već mrtav. Kako je kasnije utvrđeno, umro je zbog zastoja srca te mu se nije moglo pomoći.

'Kad je na šalter odjela pristupila Katica Radman i vidno uznemirena zatražila medicinsku pomoć za supruga, rekavši da mu je jako loše i da umire na hodniku, prvookrivljena je odgovorila da on nije njihov pacijent, a tom prilikom ni ona ni ostale okrivljenice uopće nisu izašle iz ambulante i pristupile pacijentu da bi se uvjerile u njegovo zdravstveno stanje i potrebu za pružanje neophodne i neodgodive medicinske pomoći zbog životne ugroženosti', navodi se u optužnom prijedlogu.

Uočivši daljnje pogoršanje stanja svog supruga, Katica Radman je zatražila pomoć od radiologa kojeg je zatekla u hodniku. Vidjevši da pacijent teško diše, odmah je ušao u prostor hitne kirurške ambulante gdje je okrivljenicama prenio zahtjev za hitnu pomoć.

'Ni nakon toga drugookrivljena nije izašla iz ambulante da se uvjeri u stanje pacijenta, dok su prvookrivljena i trećeokrivljena izašle na hodnik i pregledale medicinsku dokumentaciju, nakon čega je prvookrivljena rekla da to nije njihov čovjek te su se vratile u ambulantu uopće ne pristupivši pacijentu', tvrdi se u optužnom prijedlogu.

Vidjevši to, kako se dodaje, Katica Radman je u hodniku čekaonice glasno i plačući zapomagala, sve dok nije došla liječnica iz ambulante za ultrazvuk. Uočivši loše zdravstveno stanje Ivana Radmana, uvezla ga je u prijemnu kiruršku ambulantu te počela s reanimacijom koja je, međutim, bila bezuspješna.