Crna kronika TREĆI MAESTRO

Svjedočio bivši predsjednik HFP-a Ivezić

Bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Grga Ivezić posvjedočio je na posljednjem suđenju u slučaju Maestro da mu je potpredsjednik Velimir Kračun mimo tajništva donio na potpis ugovor o suradnji s tvrtkom Konzalt-Ing kojoj je, prema USKOK-ovim tvrdnjama, pokušao nezakonito namjestiti posao

USKOK Kračuna tereti da je tvrtki svog prijatelja Ivana Odorčića omogućio pobjedu na natječaju za procjenu vrijednosti imovine splitskog Jadroplova i isplatio mu avans od 300 tisuća kuna.

Ivezić je kazao da nije imao razloga posumnjati u Kračuna iako mu je ugovor s tvrtkom svog prijatelja na potpis donio osobno, što nije bila praksa u Fondu.

'Svaki potpredsjednik bio je samostalan u radu i ja u njega nisam imao razloga posumnjati pa sam ugovor potpisao', rekao je Ivezić svjedočeći pred sudskim vijećem suca Željka Horvatovića.

Dodao je da je i ranije bilo pokušaja procjene vrijednosti splitskog Jadroplova, a posljednji je vodio Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Fonda koji se također našao na optuženičkoj klupi nakon policijsko-uskočke akcije Maestro.

No, Kračun je njegov prijedlog proglasio nezakonitim, što je i usvojeno na kolegiju HFP-a, prisjetio se Ivezić.

I viša savjetnica u sektoru prodaje Marija Buterin potvrdila je da se u odabiru procjeniteljske tvrtke za 'Jadroplov' nije poštivala procedura.

Navela sam da procjeniteljska tvrtka mora imati vještaka za nekretnine, inženjera pomorskog prometa i ovlaštenog revizora. Tim je uvjetima udovoljavala samo tvrtka Maritimus, ali je posao zbog najbolje cijene ipak dobio Konzalt Ing.

Član Povjerenstva Janko Šimunić kazao je da je glavni kriterij bila cijena, ali i da je ugovor s Konzalt Ing-om potpisan prije isteka žalbenih rokova.

Državno povjerenstvo za kontrolu javne nabave na kraju je srušilo natječaj, a Konzalt Ing je vratio uplaćeni novac, kazao je Šimunić.

Akcija Maestro vrhunac je doživjela u lipnju 2007, kada su, među ostalima, uhićena trojica potpredsjednika HFP-a.

Sredinom veljače prošle godine u prvome sudskom postupku 'malom Maestru' nepravomoćno su oslobođeni bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić. Tri mjeseca kasnije u slučaju Veliki Maestro bivši potpredsjednici Fonda Josip Matanović i Robert Peša nepravomoćno su osuđeni na 11 godina, odnosno dvije godine zatvora.

Na Vrhovnom sudu sredinom veljače održan je žalbeni postupak na presudu u Velikom Maestru', no odluka još nije objavljena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još