MITO I PREKRŠAJI

Varaždinska policajka optužena za mito

08.03.2010 u 10:38

Bionic
Reading

Zbog počinjenja više kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita te pomaganja u davanju mita, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je podigao optužnicu protiv službenice PU varaždinske i još 15 osoba

Optužnicom se tereti Dubravka Kovačić (1964) da je kao upravna referentica za skraćeni prekršajni postupak u PU varaždinskoj od početka 2009. do travnja 2009. godine posredovanjem Š. Z. (1952) u više navrata primila mito. Naime, 14-orici vozača koji su počinili teže prometne prekršaje, većinom zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, omogućavala je izbjegavanje prekršajnih sankcija i progona, za što je tražila iznose od 1.500 do 5.000 kuna.

Nakon što su joj ti vozači, koji su također optuženi, dali zatražene iznose, Š. Z. je od referentice tražila da osigura da počinitelji prekršaja neće biti sankcionirani. Sukladno dogovoru, Kovačić nije poduzela sve potrebne radnje u cilju pokretanja prekršajnog postupka, odnosno evidentiranja prekršajnih sankcija, zbog čega okrivljenici nisu snosili posljedice počinjenih prekršaja. Za navedene nezakonite usluge Kovačić je davala Š. Z. po 300 kuna, a u optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi od obje okrivljenice, doznajemo od Nataše Đurović, zamjenice ravnatelja USKOK-a.

Optužnica je podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom koji je Vrhovnom sudu, kako doznajemo od glasnogovornika Krešimira Devčića, predložio delegaciju. Naime, svih 16 okrivljenika je s područja Varaždina, gdje su kaznena djela i počinjena, pa je stoga predloženo da se postupak provede pred Općinskim sudom u Varaždinu.