SURADNICI POKOJNOG TAJKUNA

Novalićevi direktori osuđeni na zatvor

04.03.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Šestero direktora tvrtki pokojnog osječkog tajkuna Antuna Novalića zaradilo je jučer zatvorske kazne zbog zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju oko preuzimanja dionica Kutjevačkih podruma. Osječki Općinsku sud nepravomoćno je presudio četverogodišnje, trogodišnje i dvogodišnje zatvaranje direktora, jer su Novalićevu Veritas osiguranju pribavili nepripadnu imovinsku korist od gotovo 59 milijuna kuna

Premda su znali da dugovanje poduzeća koje vode Veritas osiguranju ne duguje više od 14,7 milijuna kuna, Veritas je steklo vlasništvo nad 39.330 dionica Kutjevačkih podruma. Zato su na četiri godine osuđeni predsjednik uprave Novalić d. d. i Bijelo plavi d. o. o. Đuro Vuković, zamjenik predsjednika uprave Veritas osiguranja d. d. Marin Pilj i direktorica Nov ing d. o. o. i Agros d. o. o. Jadranka Kokolari.

Tri godine zaradili su direktor tvrtki Gradski izbor d. o. o. Antun Mazur i direktorica Ad novas d. o. o. Fahrija Alempić. Najmanje, dvije godine, dobio je direktor i sportski novinar osječkog Gradskog radija Mario Mihić.

Kao Novalićevi suradnici, Vuković, Alempi i Kokolari već su osuđeni na zatvorske kazne 2007. jer su zloporabom položaja došli do 51 milijuna kuna kojima su plaćali dugove Gradskoj banci, a dio su si Vuković i Novalić isplaćivali na tekuće račune. U međuvremenu Novalić je umro od tumora na želucu, a Vuković morao vratiti 29,9 milijuna kuna kao i platiti sudske troškove.