IAKO JE PREKRŠIO KODEKS

Sudac koji je ubio labradora ostaje sudac

03.03.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Velimir Radošević, sudac Županijskog suda u Rijeci koji je u Ličkom polju 2007. ustrijelio labradora, povrijedio je kodeks sudačke etike, no i dalje ostaje sudac, zaključilo je Sudsko vijeće

Istina, više ne obnaša posao suca u kaznenoj referadi, već je raspoređen u građansku referadu, konkretnije na rješavanje predmeta u izvanparničnim i izvanraspravnim ostavinama, piše Novi list.

Sudac Ivan Vučemil, koji predsjeda vijećem, zaključio je da drugih nadležnosti prema Zakonu o sudovima ovo tijelo nema, a Radošević se na njihovu presudu može žaliti Vrhovnom sudu.

Nemili događaj u Ličkom polju odigrao se 4. ožujka 2007. godine. Dok se majka Velimira Radoševića šetala s njegovom kćerkom i psom na povodcu, došlo je do susreta s psom labradorom retriverom obitelji Švast. Čuvši povišene glasove, na poprište je došao sudac Radošević i hladnokrvno, jednim hicem iz pištolja, pogodio u glavu labradora koji je na mjestu ostao mrtav.

Nakon toga uslijedili su mnogobrojni novinski napisi pa je sudac Radošević konstatirao i da ga se medijski progoni. Predsjednica riječkog Općinskog suda Gordana Kosić podnijela je stegovnu prijavu DSV-u s prijedlogom da ga se razriješi dužnosti suca. Istovremeno je i općinsko Državno odvjetništvo iz Delnica na prijedlog oštećene obitelji Švast pokrenulo kazneni postupak protiv suca Radoševića. Međutim, tužitelji su ubrzo odustali od kaznenog progona protiv Radoševića, i to na prijedlog oštećene obitelji Švast.

Potom je i predsjednica riječkog Općinskog suda Gordana Kosić promijenila svoj prijedlog da DSV razriješi Radoševića dužnosti suca. Novim prijedlogom je predložila da se sucu izrekne samo ukor.