NEVEN JURICA NA SUDU

'Nisam dužan državi, država je dužna meni'

03.03.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Završeno je pripremno ročište za suđenje Nevenu Jurici, bivšem hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu koji je optužen za korištenje državnog novca u privatne svrhe, a izjasnio se da nije kriv

Neven Jurica na izlasku sa suda nije htio ništa komentirati, samo je rekao da nije kriv i da želi u miru popiti kavu sa svojim odvjetnikom.

Njegov odvjetnik Ante Madunić rekao je da se njegov klijent očitovao da nije kriv te da je prvo ročište zakazano za 24. ožujka.

'Nismo tražili ni vještake ni svjedoke, čak ni dokumentacija nije sporna, a troškovi za koje su ga teretili u istrazi su opravdani te čak preplaćeni sa 21 tisućom dolara. Taj novac Jurici još nije vraćen. Nadam se u zdrav razum i dogovor', rekao je Madunić.

Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica optužen je da je 2007. i 2008. u privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca.

Jurica je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje zbog optužbe za zloporabu položaja i ovlasti jer se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa.

Predstavnik USKOK-a na pripremnom ročištu može podastrijeti dokaze koji potvrđuju optužnicu, a može predložiti i kaznu. Stranke nakon toga obrazlažu dokazne prijedloge koje namjeravaju izvesti na suđenju. Na samom suđenju ne smiju se izvesti dokazi za koje su stranke znale, ali ih, bez opravdanog razloga, nisu predložile na pripremnom ročištu.

USKOK tereti 58-godišnjeg Juricu i da je pokušao prikriti trošenje novca za privatne potrebe, i to tako što je lažirao troškove reprezentacije te je krivotvorenu dokumentaciju dostavljao tome ministarstvu.