MULJAŽE SA ZEMLJIŠTIMA NA BRAČU

Oslobođena bivša sutkinja Ivana Domić

26.02.2010 u 18:12

Bionic
Reading

Bivša bračka sutkinja Ivana Domić nepravomoćno je oslobođena optužbe da je počinila više kaznenih djela utvrđivanja vlasništva i uknjižbe zemljišta, oštetivši mnoge Bračane za oko 75 milijuna kuna.

Nepravomoćnu presudu o oslobađanju od optužbe danas je donijelo sudsko vijeće Županijskog suda u Šibeniku sa sutkinjom Jadrankom Bigom-Milutin na čelu. Oslobađajuća presuda izrečena je i za 12 suoptuženika u tom kaznenom postupku.

Pošto su jučer završnu riječ izrekli branitelji Ivane Domić i za nju zatražili oslobađajuću presudu, danas su to učinili i branitelji ostalih optuženika, a nakon dvosatne stanke pročitana je presuda.

Obrazlažući presudu, sutkinja Biga-Milutin istaknula je kako u kaznenom postupku ničim nije dokazano da je Ivana Domić počinila kaznena djela koja joj se stavljaju na teret pa nisu dokazana ni kaznena djela suoptuženicima. Tijekom postupka saslušano je oko stotinu svjedoka, izvedeno više od tisuću dokaza i pregledani brojni parnični spisi s Općinskog suda u Supetru gdje je Domić bila sutkinja i predsjednica suda, kazala je Biga-Milutin.

Podsjetila je kako su Domić i 12 suoptuženika tuženi da su pribavili znatnu imovinsku korist na štetu drugih, za što je predviđena kazna do 10 godina zatvora. No, tijekom kaznenog postupka nisu dokazana bitna obilježja tih kaznenih djela, to jest nije dokazano da je Ivana Domić svjesno i namjerno pribavila protupravnu imovinsku korist osobama na štetu drugih, naglasila je sutkinja.

Domić je optužena da je donijela više presuda zbog odsutnosti te da je bila u dogovoru sa suoptuženicima, odnosno da su je oni na to poticali i u tomu pomagali. No ni to nije dokazano, a elemente kaznenog djela sudsko vijeće županijskog suda u Šibeniku nije otkrilo ni u tomu što je Domić imenovala uvijek iste privremene zastupnike tuženima te da su bili njezini pomagači. To je, kako je kazala Biga-Milutin, bila uobičajena praksa i drugih sudaca na Braču.

Nije dokazano ni postojanje kaznenog djela u tome što je Domić u kratku roku od 1 do 5 sati zakazivala 15 ili 20 ročišta, rekla je Biga-Milutin, dodavši kako su to bila pripremna ročišta koja uvijek vrlo kratko traju. To što je izricala presude zbog odsutnosti, što nije detaljnije pregledavala spise i utvrđivala opravdanost optužbe, te što nije pregledavala dostavnice ne upućuje na kazneno djelo, kazala je Biga-Milutin. Dodala je kako bi se tu moglo govoriti o tome koliko je Domić savjesna ili ne.

Budući da nije dokazano postojanje glavnoga kaznenog djela za koje je Domić bila optužena, nema ni kaznenih djela pomaganja i poticanja suoptuženika.

Stoga što optuženoj Domić nije dokazano nijedno kazneno djelo, za sva je oslobođena, a u skladu s tim oslobođeni su i ostali, zaključila je Biga-Milutin. Dodala je kako se na takvu presudu Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u roku od 15 dana može žaliti Vrhovnom sudu.

Izricanje oslobađajuće presude svi optuženici i njihovi branitelji popratili su pljeskom. Nakon izlaska iz sudnice Ivana Domić nije željela davati izjave za medije, a njezini odvjetnici Ivica Matas i Nedjeljko Ivančević kazali su kako je takva presuda bila očekivana i jedino moguća.