SLAVEN ZDILAR TERETIO RONČEVIĆA

'Ministar se sam odlučio za Eurokamion'

26.02.2010 u 14:37

Bionic
Reading

U nastavku suđenja u slučaju kamioni svjedočila su dva člana drugog povjerenstva za nabavu kamiona u MORH-u. Načelnik Slaven Zdilar rekao je da se za Eurokamion odlučio prvooptuženi Berislav Rončević

Na pitanje zamjenice ravnatelja USKOK-a Ksenije Pavić zašto se nije pregovaralo sa svim ponuđačima kamiona, kako je bilo dogovoreno, član povjerenstva i u to vrijeme načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju Slaven Zdilar rekao je da je to bila odluka tadašnjeg ministra obrane Rončevića.

'Kada se čekalo na razgovor s drugim ponuđačima, ministrov pomoćnik Ivo Bačić rekao je da se ipak ide u izravnu pogodbu s Eurokamionom jer je tako odlučio ministar', rekao je Zdilar.

Sve se to događalo oko Božića 2004, a Rončević jeosnovao drugo povjerenstvo da bi se što prije kupila vozila jer se bližio kraj godine, pa bi postojala mogućnost da ostanu bez 35 milijuna kuna iz proračuna.

Zbog žurbe se povjerenstvo - u kojemu su bili Bačić, Zdilar, Josip Budimir (pomoćnik ministra za financije) i Ojdana Žužul - nikada se nije sastalo u punom sastavu, nego samo pojedinačno. To su danas posvjedočili Zdilar i Budimir te rekli da su zaključak povjerenstva s datumom 27. prosinca 2004. potpisali tek naknadno, u siječnju 2005.

To je potvrdio i sam Rončević te objasnio: 'Ja sam u to vrijeme bio član Vlade i često su se vodile telefonske sjednice, i tako smo davali suglasnost. Ako su te sjednice Vlade bile zakonite, onda je i ovaj zaključak, jer smo se mi često čuli telefonom', objasnio je Rončević.

Na tvrdnju svjedoka Zdilara da je on sam donio odluku o izravnoj pogodbi s Eurokamionom, Rončević je rekao: 'Ne, to nije istina. Ne znam zašto je to rekao, ali sve što činimo ide nam na dušu, pa tako i njemu.'

Inače, Zdilar je rekao da se zalagao za to da prvo povjerenstvo odradi posao do kraja, ali da ministar nije bio zadovoljan jer su bili spori. Također, zalagao se za MAN-ove kamione jer je, kaže, u nekom izvješću pročitao da su zadovoljili uvjete, ali ga je tada Rončević upozorio da ne bude pristran.

S obzirom da je Auto-Hrvatska, inače sestrinska tvrtka MAN-a, tužila Ministarstvo obrane u nekom drugom slučaju, Zdilar kaže da se tada prestao zalagati za MAN.

Na pitanje obrane sjeća li se jesu li ti kamioni zadovoljili uvjet od minimalnih 5 tona, Zdilar kaže da se ne sjeća, pa čak dodaje da bi se na MAN-ovim kamionima morale napraviti neke preinake jer navodno nisu zadovoljavali uvjet NATO-ovog standarda u odnosu na gorivo F-34.

Svjedočio je i Josip Budimir, također član drugog povjerenstva, i rekao da je u njemu sudjelovao tako što je telefonski savjetovao da se traži 3 posto popusta za plaćanje Eurokamionu u avansu.

Rončević i dalje stoji čvrsto na svojem stajalištu i kaže da mu je povjerenstvo dostavilo dokaze da su IVECO-ovi kamioni najbolji te da je zato pristao kupiti kamione od Eurokamiona.