USKOK NA SUĐENJU ZA KAMIONE

'Rončević je šapnuo svjedoku da kaže - ne!'

19.02.2010 u 12:29

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za aferu kamioni, u kojoj se bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika Ivu Bačića tereti da su oštetili državni proračun za 10, 2 milijuna kuna, svjedočili su časnici HV-a, brigadni general Mato Ostović i pukovnik Josip Vranjković, koji su u trenutku nabave spornih vozila 2004. godine radili u upravi za logistiku GSOSRH

Vranjković, koji je u povjerenstvu za nabavu bio zadužen za procjenu taktičkih karakteristika kamiona, ustvrdio je da su sva vozila udovoljavala u tom dijelu, ali da se na povjerenstvu postavilo i pitanje može li se razmatrati ponuda Mana jer je, prema njegovim saznanjima, on s MORH-om bio u 'nekakvom sporu teškom 120 milijuna kuna'. Iako su, prema tehničko-taktičkim zahtjevima kamioni trebali biti nosivosti između 4 i 5 tona, Vranjković je, zajedno s predstavnikom SROM-a koji je bio zadužen za tehnički dio, potpisao dokument da prihvaća da kamioni mogu biti nosivosti pet tona.

'Odlučio sam se za to jer prema standardima NATO-a kamioni su nosivosti 5, 10 i 16 tona, a vodio sam se i logikom više je bolje', kazao je Vranjković.

Također je ustvrdio da je Manova ponuda bila najpovoljnija, ali da to tada nije znao. Potom je pred sudskim vijećem predočio dosad nepoznat dokument - dopis iz Manove tvornice u Njemačkoj koji je sud uvrstio u spis - u kojem stoji da Manov kamion može samo kratkotrajno koristiti gorivo F-34 koje je danas standardizirano u NATO-u.

Na pitanje predsjednice sudskog vijeća Jasmine Smiljanić bi li nosivost kamiona od četiri tone zadovoljavala potrebe, oglasio se, sasvim nesvjesno, prvooptuženi Rončević koji je na glas ustvrdio: 'Ne!' Na to je reagirala zamjenica ravnatelja USKOK-a kazavši da bivši ministar šapće svjedoku što da govori. Svjedok je potvrdio da bi kamioni nosivosti četiri tone zadovoljavali potrebe vuče i logistike lakšeg topništva.

Drugi svjedok Ostović potvrdio je, manje-više, dosad poznate činjenice, a istaknuo je u više navrata da je on u vrijeme kada se sastajalo povjerenstvo boravio na stručnoj izobrazbi u Velikoj Britaniji.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 22. veljače.