SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Odvjetnik Zebec: Nisam smjestio Mataniću!

15.02.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Zvonimir Zebec, bivši odvjetnik Roberta Matanića, prvooptuženog za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, svjedok je na Županijskom sudu u Zagrebu. On tvrdi da je činio sve za svog klijenta te da ga nije, kako Matanić tvrdi, izigrao u suradnji s USKOK-om

Prvooptuženi Matanić otpustio je odvjetnika Zebeca u rujnu 2009, a na sudu se, zbog iskaza kojeg je dao u vrijeme istrage i u kojem tereti Slobodana Đurovića Vladimira Zagorca i druge, brani da ga je Zebec izigrao u suradnji s USKOK-om.

Zebec je objasnio kako je bio Mataniću na raspolaganju gotovo svakodnevno, ali da ga ipak nije mogao posjećivati svakim danom u Remetincu pa je tada prvi puta dobio otkaz. Matanić ga je ipak ponovno angažirao kako bi mu osigurao status zaštićenog svjedoka.

'Bio sam u stalnom kontaktu s Matanićem, pismeno sam požurio rješavanje zahtjeva za statusom zaštićenog svjedoka. Matanić mi je davao instrukcije koje treba prenijeti USKOK-u za koje tvrdio da su od velike važnosti. On je USKOK-u i otkrio Milovanovića i Gudurića', rekao je Zebec.

Robert Matanić


Zebec objašnjava da je 22. prosinca 2007. ugovorio ročište kod istražnog suca gdje je Matanić u iskazu za naručitelje okrivio Vladimira Zagorca Slobodana Đurovića Stanka Subotića Sretena Jocića tzv. Jocu Amsterdama. Nakon toga su čuli iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marijanovića koji je teretio Matanića te da je zbog toga u Remetincu dogovorio drugi sastanak s USKOK-om. Na tom sastanku bio je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i njegov zamjenik Slobodan Šašić

Nakon tog sastanka Matanić je, kaže Zebec, napisao opširno pismo 'sitno pisano' u kojem je još jednom teretio Zagorca, Amsterdama i Đurovića i pobio iskaz krunskog svjedoka. To pismo i iskaz pred istražnim sudom Matanić na suđenju naziva lažnim i kaže da ga je napisao pod pritiskom i obećanjima Dinka Cvirana i Mladena Bajića da će postati zaštićeni svjedok.

Zebec tvrdi da ništa ne zna o navodnim obećanjima glavnog državnog odvjetnika Bajića da će uz takav iskaz dobiti status zaštićenog svjedoka. 'Nitko mi nije rekao da on neće dobiti status zaštićenog svjedoka pa sam zato poduzimao sve mjere da bi Matanić taj status i dobio. Smatrao sam da je to moja dužnost', rekao je Zebec.

Na direktno pitanje je li Cvitan na sastanku davao Mataniću bilo kakve garancije vezano za status zaštićenog svjedoka, Zebec odgovara: 'Nije!' Na sastanku su, nakon odlaska Cvitana, razgovarali o iskazu krunskog svjedoka Marijanovića.

Inače, prvooptuženi Matanić na suđenju je zaradio opomenu sutkinje Ivane Kršul, jer je 'upadao u riječ' svjedoku Zebecu. U slučaju da se to ponovi, rekla je Kršul, Matanić će biti izbačen iz sudnice.

Sutkinja je zatražila da se utvrdi točan datum i vrijeme sastanka Matanića i Zebića sa Dinkom Cvitanom.

'Luka Matanić je svaki dan išao na posao'

Nakon Zebeca svjedočilo je još troje svjedoka po pitanju iznajmljenog stana u kojem se navodno pripremala likvidacija, i iznajmljivanja automobila. Frane Dumančić je inače i rođak Amira Mafalanija, a u svom svjedočenju je rekao da je u stan u Petrinjskoj ušao bez ključa, tj. 'gurnuo je ruku kroz rešetke i otvorio vrata iznutra'. Kaže da se čuo s Robertom Matanićem dan nakon ubojstva Pukanića ali da se nisu nalazili. Nije mogao reći je li preko telefona zvučao nervozno.

Svjedočio je i prijatelj Luke Matanića Krešimir Grubišić koji je govorio o iznajmljivanju Golfa braći Matanić. Rekao je samo da je automobil plaćen gotovinom, a naglasio je i da se intenzivno družio s Lukom Matanićem: 'Rekao bi da je Luka Matanić dobar prijatelj, intenzivno smo se družili i vikende provodili zajedno. Matanić je, inače, svaki dan išao na posao.'