BARIŠA ČOLAK

Za deset dana odluka o Gudurićevu izručenju

10.02.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je u srijedu da bi se u sljedećih deset dana trebalo odlučiti o tome kome će biti izručen Bojan Gudurić, osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića.

"Još čekamo na dodatnu dokumentaciju suda BiH", rekao je Čolak novinarima u Sarajevu dodajući kako vjeruje da će odluku o tome donijeti u sljedećih deset dana.

Podsjetio je kako su Gudurićevo izručenje, osim Hrvatske, tražile i srbijanske vlasti.

Gudurić se 1. veljače, nakon dugotrajnog skrivanja, predao policiji u Banjoj Luci, a sud BiH odredio mu je nakon toga ekstradicijski pritvor.

Hrvatska je njegovo izručenje zatražila zbog sumnje da je bio dio skupine koja je pripremila atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Srbija ga pak traži zbog pljački počinjenih u toj državi.

Banjolučke "Nezavisne novine" u srijedu su objavile intervju s Gudurićem u kojemu on opovrgava optužbe da je sudjelovao u pripremama za ubojstvo Pukanića te je potvrdio kako bi želio da ga se izruči Hrvatskoj i da ondje izravno odgovori na takve optužbe.

"Ja i dalje tvrdim da sam Roberta Matanića i Amira Mafalanija, koji su također optuženi za ubojstvo Pukanića i Franjića, posljednji put vidio početkom listopada 2008. godine", izjavio je Gudurić.

Dodao je kako je točno da je u rukama držao snajpersku pušku pronađenu u blizini mjesta atentata, no ustvrdio je kako je to bilo "nekoliko dana prije" atentata pri "jednom useljenju u Novoj Gorici".