MALOLJETNI PROVALNICI

Krali od slatkiša do LCD televizora

01.02.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Premda još nisu ni maturirali, za dvojicu maloljetnika iz okolice Slavonskog Broda slobodno se može reći da su diplomirali kada su u pitanju provale i krađe. Spomenuti dvojac operirao je po svom selu, a u kuće susjeda ulazio čak i preko krova. Krali su doslovno sve, od vina i slatkiša, preko nakita i satova, pa do LCD televizora i glazbenih linija, sve dok se u petak, u petoj krađi, nisu 'poskliznuli' i pali u ruke policiji

Maloljetni dvojac, 16-godišnjak i 17-godišnjak uhićeni su u petak, nakon dojave susjeda iz sela kojem su provalili u kuću te mu ukrali nakit i digitalni fotoaparat. Kriminalističkim istraživanjem ubrzo je utvrđeno da je mladićima ta krađa bila tek jedna u nizu.

Sezonu provala otvorili su još kao dječaci, u listopadu 2008. kada su nasilno otvorili prozor na zgradi uprave nogometnog kluba te sa šanka ukrali 370 kuna. U drugoj provali, u studenom prošle godine, iz kuće 44-godišnjakinje otišli su bogatiji za nekoliko tisuća kuna vrijedne aparate, a dio plijena, LCD televizor, glazbenu liniju, te dvije boce vina, 10 boca Stocka, policajci su pronašli u napuštenoj kući, nedaleko od kuće koju su opljačkali.

Osim u kuće svojih susjeda iz sela, dvojac je provalio i u trgovinu u susjednom selu. Savili su zaštitne rešetke na prozoru skladišta, razbili staklo te ušli u trgovinu s čijih su polica ukrali 250 kutija cigareta, pet boca alkoholnog pića, razne slatkiše te 500 kuna blagajničkog pologa iz registar kase.

I novu 2010. također su započeli krađama, no nije im sve baš išlo po planu. Prva ovogodišnja provala bila je poput one iz filmova. Mladići su se, poput pravih iskusnih provalnika, ljestvama popeli na krov obiteljske kuće svog 48-godišnjeg susjeda, razbili staklo na krovnom prozoru te preko tavana ušli u kuću, no nakon što su ispreturali sve stvari, kroz prozor u prizemlju, otišli su praznih ruku.

U noći s 21. na 22. siječnja, kliještima su presjekli lanac na ulaznim vratima kuće 23-godišnjakinje, iz koje su ukrali nakit, ručni sat i digitalni fotoaparat, no nakon treće siječanjske krađe policija im je ušla u trag.

U suradnji s općinskim državnim odvjetništvom za mladež protiv dvojice mladića slijedi podnošenje kaznenih prijava zbog počinjenih kaznenih djela teške krađe, a budući da je utvrđeno da je dvojac u nekim krađama imao i pomagače, policija nastavlja i potragu za ostalim počiniteljima ovog kaznenog djela.