UBOJSTVO IVE PUKANIĆA

Milovanoviću će se suditi i u Zagrebu i u Beogradu

25.01.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Željku Milovanoviću, pritvorenu u Beogradu, gdje čeka suđenje pod sumnjom da je postavio eksploziv kojim su ubijeni suvlasnik i novinar tjednika Nacionala Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić, sudit će se i u Zagrebu, odlučio je Vrhovni sud RH

Sud je odbio žalbu bivšeg pripadnika zloglasnih srbijanskih Crvenih beretka kojom je tražio 'zamrzavanje' sudskog postupka koji se protiv njega vodi pred zagrebačkim Županijskim sudom, kako bi mu se sudilo samo u Beogradu, gdje je uhićen potkraj svibnja prošle godine te u pritvoru čeka početak suđenja.

Iako Milovanović nije u bijegu već pod nadzorom srbijanskog pravosuđa, sud je zaključio kao postoje svi zakonski uvjeti da mu se sudi i u Zagrebu, gdje je USKOK u listopadu prošle godine protiv njega i još petorice podignuo optužnicu za ubojstvo i udruživanje u zločinačku organizaciju koja je ubila Pukanića i Franjića.

Nakon sudske odluke više nema zapreke za početak suđenja za to ubojstvo, koje je zakazano za 3. veljače. Na optuženičkoj klupi županijskog suda tada će se naći optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović, a osim Milovanovića neće biti ni odbjeglog Bojana Gudurića za kojim je hrvatski MUP raspisao tjeralicu i nagradu od 100.000 kuna.

Željko Milovanović višestruki je bjegunac iz zatvora koji se tereti i za više kaznenih djela u Srbiji. Rodom je iz Belog Manastira i državljanin je Hrvatske, BiH i Srbije. Njegova fotografija je i na Interpolovoj tjeralici, ali i tjeralici osječkoga županijskog suda, koji ga traži zbog ratnog zločina protiv civila.

Četvorica dostupnih optuženika u pritvoru su zagrebačkog zatvora u Remetincu od kraja listopada 2008. Uhićeni su tjedan dana nakon zločina koji je na noge digao cijeli državni vrh i o kojemu su izvijestili svjetski mediji.

Optuženu šestoricu USKOK tereti da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je ubila Pukanića po nalogu Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, kojemu će se za taj zločin suditi u Beogradu, zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem.