ILEGALNI LOV

Lovio zaštićene ptice i prodavao za 20 kuna

22.01.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Inspekcija zaštite prirode Republike Hrvatske uz pomoć policije provela je 20. i 21. siječnja na području Đakova, Čepina i Slavonskog Broda akciju u kojoj je tragala za osobama koje ilegalno love i drže strogo zaštićene ptice te trguju njima, a protiv odgovornih bit će podneseni optužni prijedlozi prekršajnim sudovima u Slavonskome Brodu i Osijeku, izvijestila je danas ta inspekcija

Načelnik Inspekcije zaštite prirode Željko Vuković izvijestio je u priopćenju za javnost kako je kod trojice hrvatskih državljana za koje se doznalo da se bave protuzakonitim lovom i držanjem strogo zaštićenih vrsta ptica i njihovim trgovanjem otkriveno 50-ak ptica (češljugara, čižaka, zelendura, jurčica konopljarki, križanaca češljugara i kanarinaca) te zamke kojima su ih lovili u prirodi.

Inspekcija je otkrila da je Čepinjanin u svojem vrtu lovio divlje ptice pjevice, a zatim ih je prodavao za 20 kuna onima koji su ih križali s kanarincima.

Protiv odgovornih osoba inspekcija će podnijeti prijave mjerodavnim prekršajnim sudovima u Slavonskome Brodu i Osijeku, a djelatnici policijske postaje u Čepinu kazneno će prijaviti osobu koja je ptice protuzakonito lovila.

Oduzete ptice inspekcija će smjestiti u Državni azil za zaštićene vrste životinja u Ruščici, a kad se vrijeme poboljša, vratit će ih u prirodu, navodi se u priopćenju.