BAMBI OSTAO BEZ MAME

Slavonski krivolovci ubili plivajuću srnu

18.01.2010 u 15:41

Bionic
Reading

I dok su poplave stanovništvu donijele golemu štetu, krivolovcima su stvorile savršene uvjete za lov u mutnom. Dvije su srne tako, bježeći iz svog poplavljenog staništa, završile kao plijen krivolovaca

Dvije mrtve srne pronađene su kod dvojice krivolovaca koje je policija u petak, nešto prije 18 sati, zatekla u mjestu Gornji Varoš dok su na leđima u crnim vrećama nosili mrtvu divljač. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad A. M. (30) iz Sesveta i D. N. (32) s područja Stare Gradiške utvrđeno je da se dvojac istog tog dana vozio čamcem na području koje je trenutno poplavljeno zbog izlijevanja kanala Mali Strug.

Oko 15 sati, u državnom lovištu u blizini mjesta Gornji Varoš, u vodi su ugledali srnu koja je plivala, pokušavajući se domoći obale i spasiti se iz poplavljenog staništa. Borbu s poplavom plaha bi srna zasigurno dobila da se u isto vrijeme i na istome mjestu nisu našli krivolovci koji su iskoristili trenutak kada im srna nije mogla pobjeći te su nesretnu životinju ubili u vodi.

Dvojac tvrdi da su drugu srnu, koja je također pronađena kod njih, pronašli mrtvu, no istragom će se utvrditi je li doista bilo tako. Mrtve srne krivolovci su obradili, namjeravajući ih odnijeti svojim kućama, u čemu su ih spriječili policajci koji su utvrdili da ne posjeduju dopuštenje za lov, zapisnik o lovu, niti potvrdu o porijeklu divljači.

Sljedećeg dana, temeljem sudskog naloga, izvršena je i pretraga obiteljskih kuća dvojice muškaraca. U kući u mjestu Gornji Varoš, gdje prebiva 30-godišnjak iz Sesveta, pronađen je čitav arsenal oružja koje je dvojac ilegalno posjedovao. Osim jedne malokalibarske puške marke Lakefield, cal. 22 LR s optičkim ciljnikom, spremnikom i osam komada pripadajućeg streljiva, koja je vlasništvo 32-godišnjaka, u kući su pronađena i dva vojna karabina M-48, cal. 7,9 mm i jedno vojno puščano streljivo cal. 7,62 mm. Pretragom obiteljske kuće 32-godišnjaka pronađena je jedna lovačka puška s glatkim cijevima marke Crvena zastava, cal. 12/12.

Sve oružje je oduzeto, a u suradnji s Državnim odvjetništvom Nova Gradiška protiv 30-godišnjaka i 32-godišnjaka slijedi podnošenje kaznenih prijava zbog čak tri kaznena djela - protuzakonitog lova, za koji je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, zatim krađe za koju je predviđena kazna zavora od tri mjeseca do tri godine te nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, za što je također predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U nedjelju, dva dana nakon što su u ruke policije pala spomenuta dvojica krivolovaca, policijski službenici su za vrijeme ophodnje državne granice, u šumskom predjelu u blizini mjesta Pivare, pronašli odstrijeljenu divlju svinju. Nakon obavljenog očevida trag ih je odveo do 51-godišnjaka za kojeg je, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, utvrđeno da je u subotu, također protuzakonito, vojnim karabinom Hekstal odstrijelio 100 kg tešku ženku divlje svinje.

Idućeg je dana krivolovac lovinu namjeravao odvesti kući, a pred policajcima ju je sakrio potopivši je u malo jezero, oko pola kilometra udaljeno od njegove kuće. Oduzeta mu je divljač koja je predana lovačkoj udruzi, ali i vojni karabin s pet komada streljiva, koji je ilegalno posjedovao. Umjesto trofeja i ovaj si je krivolovac priskrbio kaznene prijave zbog protuzakonitog lova te nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.