ZLOUPORABA IMENA

'Sve će to Mladen Bajić srediti'

08.01.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Državni odvjetnik Mladen Bajić postao je 'čarobni štapić' oštećenika u predmetu kaznenog postupka protiv Blage Begića zbog neplaćenih računa kooperantima koji su sudjelovali u izgradnji Begićevog poslovno-stambenog objekta Agava u Makarskoj

Jedan od oštećenih, Marko Zelić, u komunikaciji s bilo kojim upravnim tijelom i policijom poziva na intervenciju upravo glavnog državnog odvjetnika, koji 'će sve srediti', otkriva Slobodna Dalmacija

Tim je navodima odvjetnički ured Meri Juričko, koji zastupa Blagu Begića u slučaju kaznenog postupka, Bajića upozorio dopisom. Posebno u postupku izdavanja minimalnih tehničkih uvjeta za objekt u vlasništvu Begićevog UTO Agava

Ime državnog odvjetnika Bajića se želi zloupotrijebiti, navode, kao i položaj koji obnaša jer oštećenici misle da će svoju intervenciju kod nadležnih tijela 'pojačati' spominjanjem Bajićevog imena.

'Svi poznavatelji vašeg rada mogu potvrditi da se na Vas nije nikada moglo utjecati, kao što je u ostalim pravosudnim instancama godinama uspjelo poznatom dvojcu Begić-Juričko još od istih nezakonitih radnji u vremenu Josipa Gucića, kad su poput tsunamija poharali makarsko gospodarstvo i na ulice istjerali tisuću radnika', kazao je Zelić.

Dodao je da je na oštećenim kooperantima primjerena ista formula organizirane pljačke i prijevare kao na Primorju, Amfori, Mornaru, samo zato što su uvjereni da nikada neće stati pred lice pravde, čemu ide u prilog činjenica da se protiv njih i drugih devetu godinu vodi istraga.

Naime, u svibnju 2008. godine protiv nekadašnjeg direktora makarske Amfore Blage Begića (61) i direktora tvrtke Herus građenje Davora Balije (38) iz Siska policija je podnijela kaznenu prijavu zbog prevare u gospodarskom poslovanju, dok su Siščanin i Begićeva kći Maja (25) kazneno prijavljeni zbog pogodovanja vjerovnicima.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su Balija kao vlasnik Herus građenja i Begić, kao vlasnik poslovno-stambenog objekta Agava, u Makarskoj tijekom 2006. i 2007. s namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi lažnim obećanjima doveli u zabludu više kooperantskih tvrtki koje su obavljale radove na Agavi vrijedne oko dva i pol milijuna kuna.

Sumnjiče se da su ih tim obećanjima naveli da obave radove, iako su znali da je poduzeće Herus blokirano i nesposobno za plaćanje. Balija i Maja Begić navodno su mimo redoslijeda plaćanja isplatili neke od vjerovnika.

Oštećenici Begićevih podnijeli su zahtjev Županijskom sudu o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja zgradom Agava te su uspjeli ishoditi 'plombu' nad imovinom Agave. Pribavili su i tumačenje te mjere koja potvrđuje njihov stav da se ne dozvoli nikome poslovanje i korištenje Agave dok se oštećenici ne naplate.

Županijski ured za gospodarstvo poštivao je odluku suda i odbijao je dati rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima, bez kojega poslovanje u objektu nije moguće. No, prema pisanju medija, početkom prosinca 2008. godine intervenirao je ministar gospodarstva Damir Polančec, koji je dostavio naputak da se Magmi izdaju minimalni tehnički uvjeti, zahvaljujući kojima je sredinom prosinca prošle godine u spornom objektu Agava otvorena Magmina trgovina Turbo limač. Tako je ministar Polančec suprotno odluci suda presudio u Fižulićevu korist, zbog čega su oštećeni kooperanti prosvjedovali pred Agavom.

Inače, protiv Blage Begića podneseno je nekoliko kaznenih prijava iz gospodarskog kriminaliteta, među kojima ona zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabe stečaja, dok je 2000. godine skupa s Ratkom Škrabićem, nekadašnjim direktorom ugostiteljskog poduzeća Mornar i Tomislavom Vukadinom, bivšim direktorom Primorja, osumnjičen zbog gospodarskih malverzacija kojima su oštetili te tvrtke.