ZAPLIJENJEN ARSENAL ORUŽJA

Bivši MORH-ovac 'junak' privatizacije

08.01.2010 u 18:59

Bionic
Reading

Zdravko Turčić (52), bivši logističar MORH-a u čijoj je kući u selu Velinci pokraj Kumrovca policija pronašla golemi arsenal oružja, dio je sumnjivog miljea iz vremena predatorske privatizacije i poduzetnik s vezama koji je svojedobno bio akter velike afere oko tvrtke Turist na Pagu koja ga je krajem 90-ih promovirala u 'junaka' crne kronike

Tada je, prema pisanju medija, priča o propadanju Turista poprimala sve veće razmjere jer je u vrijeme dok je on bio direktor, predsjednik Nadzornog odbora bio tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Mesića, Željko Dobranović. Protiv Dobranovića nikada nije podignuta kaznena prijava vezana uz Turist.

O slučaju Turist postoji nalaz Državne revizije i njime se bavila financijska policija te je njezina istraga rezultirala podizanjem kaznene prijave protiv Turčića koja ga tereti da je tvrtku oštetio za 18.000.000 kuna.

Turčić je bio direktor tvrtke Turist iz Novalje na Pagu, nekada uspješnog diva pune blagajne za kojega prijeloman trenutak nije bio čak ni rat jer je dobro poslovao sve do 1996. godine, nego je to bila odluka o dokapitalizaciji.

Plaće su do tada bile redovne, kredit je uredno isplaćivan, no kako je posla bilo sve manje, Skupština je donijela odluku o dokapitalizaciji.

Prihvaća ponudu Turčićeve zagrebačke tvrtke Esa. Ugovor s Turčićem potpisan je 12. veljače 1996. i prema njemu se Esa obvezala na dokapitalizaciju od 2.000.000 njemačkih maraka. Prema ugovoru, Esa je trebala uplatiti 500.000 njemačkih maraka u roku od 15 dana, no ona je to učinila s kašnjenjem od četiri mjeseca.

Nije to bio Esin novac, nego novac Hrvatske banke za obnovu i razvoj koji je ionako trebao pripasti Turistu za pripremu sezone, o čemu je s HBOR-om Turist potpisao ugovor u travnju 1996. godine.

No, taj je novac u srpnju uplaćen Esi umjesto Turistu, a Esa ga je transferirala Turistu u kolovozu. Osim spomenutih 500.000 maraka, Esa se ugovorom s Turistom obvezala i na uplatu 1,5 milijuna njemačkih maraka putem otvorenog akreditiva. Ta sredstva su knjižena, no kako nije bilo dokaza da su stvarno i uplaćena, Gradsko poglavarstvo je uputilo dopis tadašnjem potpredsjedniku Vlade Slavku Liniću, izražavajući sumnju da se događa teški kriminal.

Poglavarstvo je sumnjalo u krivotvorenje, a Turčić je uzvratio smjenjivanjem Uprave. Sam je postao direktor, a Dobranović predsjednik NO-a. Na kraju nije uplatio ugovoreni iznos, ali je postao vlasnik gotovo trećine dionica tvrtke koju je dokapitalizirao bez dokapitalizacije. Poslove je sređivao svojoj tvrtki Esa, a nije plaćao ni komunalije.