REKORDNA ZAPLJENA ORUŽJA

Kod bivšeg MORH-ovca pronađen pravi arsenal

07.01.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Na blagdan Sveta tri kralja u vikendici nekadašnjeg pripadnika MORH-a i dragovoljca Domovinskog rata Zdravka Turčića (52) u selu Velinci kod Kumrovca pronađen je pravi arsenal oružja

Mitraljez, osam zolja, sedam ručnih bombi M 75, 19,5 kg eksploziva TNT, 22 metra sporogorućeg štapina, pet automatskih pušaka, devet strojnica, dvije poluautomatske puške, jedna obična zračna i dvije puške s optičkim nišanom, pištolj, pištolj s prigušivačem, zračni pištolj, 13 poluatomatskih pištolja, četiri revolvera, dva pištolja u obliku kemijske olovke, jedan signalni pištolj, samostrel s optičkim nišanom, preko 10.000 komada streljiva, dijelovi za oružje, razna oprema, pa i 302 komada pari razne obuće, rekordan su ulov zagorske policije.

Turčić, kotroverzan lik o kojemu kolaju svakakve informacije, ali još nijedna potvrđena, nije bio prva meta policije, već su na njega nabasali kriminalisti koji su pratili tijek jedne iznude i izbjegavanja carinskog nadzora. Pao je slučajno, kao kolateralna žrtva akcije koja je na kraju ispala spektakularna.

Obrađujući iznudu, policajci su dobili informacije o ilegalnom arsenalu oružja, među kojim je i bizarni samostrel s optičkim nišanom kakav se viđa samo u filmovima. Turčić je uhićen i imat će priliku objasniti odakle mu impozantna količina oružja za koju su policajci rekli da je dostatna za vođenje malog rata.

Stari je znanac policije sa 19 kaznenih djela za sobom, o čijoj naravi će se moći više doznati tek narednih dana. Policija nije sklona iznositi detalje jer je izgledno da je on povezan s nekim daleko većim facama, moguće i sa svojim prezimenjakom Stjepanom Turčićem Pepom, koji je svojedobno bio jedan od najbližih suradnika generala Vladimira Zagorca. Pepa je dio tzv. turopoljskog klana, bivši zamjenik načelnika Uprave za nabavu Ministarstva obrane.

On je sa suradnicima nabavljao oružje za Hrvatsku vojsku. Jesu li u kakvoj vezi, za sada se samo može spekulirati, no indicija ima.  Zdravko Turčić je ekonomist po struci, a jedno vrijeme je imao i političke ambicije. Bio je na listi Tomislava Merčepa Hrvatske pučke stranke prije sedam godina. Kako bilo, akcija je proširena pa je obavljena i pretraga tri stana na zagrebačkom području u kojima je pronađeno više komada oružja.

Nalog za pretragu Turčićeve vikendice je nakon pomnog praćenja te prisluškivanja naložio Općinski sud u Zaboku, koji za sada ne raspolaže dodatnim informacijama, odnosno o daljnjem postupanju će odlučiti nakon kvalifikacije djela, piše Jutarnji.hr.