FANTOMSKI PREGLEDI POLICAJACA

Bivšem Lučinovom pomoćniku 23 mjeseca zatvora

30.12.2009 u 15:45

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Bojan Sobol i riječki liječnik Davor Mihelčić nepravomoćno su danas na zagrebačkome Županijskom sudu osuđeni na godinu i 11 mjeseci zatvora te na dvije godine zatvora zbog zloporaba kojima su MUP oštetili za više od pola milijuna kuna

Osim njih, uvjetno su osuđena i dvojica bivših načelnika uprava u MUP-u Rino Aralica i Miroslav Crnić, i to na po šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine i jednu godinu.

Na objavi presude nije se pojavio liječnik, koji je osuđen po svim trima točkama optužnice i koji po presudi mora vratiti 468.000 nezakonito zarađenih kuna.

On je proglašen krivim jer je poticao Sobola, koji je od 2000. do 2004. kao pomoćnik tadašnjega ministra Šime Lučina bio zadužen za materijalno-financijske poslove, da mu zloporabom položaja i ovlasti omogući nezakonit ugovor s MUP-om o specijalističkim pregledima policajaca iako njegova ordinacija opće medicine u Delnicama nije imala dozvolu za medicinu rada.

Zahvaljujući Sobolu, liječnik je s MUP-om popisao trogodišnji ugovor, od početka 2001. do kraja 2003., tijekom kojega je ispostavio 36 računa vrijednih 424.000 kuna za preglede policajaca koji nikada nisu obavljeni. Kada je platio poreze, ostala mu je nezakonita dobit od 360.000 kuna.

Sobol i Mihelčić su osuđeni i zbog ugovora iz 2003. za preglede interventnih policajaca primorsko-goranske Policijske uprave koji su čuvali papu Ivana Pavla II. tijekom boravka u Rijeci. Mihelčić je ispostavio tri računa na 108.000 kuna, a nakon odbitka poreza "čisto" mu je ostalo 92.000 kuna.

Aralica i Crnić osuđeni su po trećoj točki optužnice jer su ovjerili račun od 18.000 kuna koji je riječki liječnik ispostavio za pregled šestorice specijalaca prije roniteljskog tečaja u centru za obuku u Malom Lošinju, a koji su specijalci obavili u Domu zdravlja MUP-a.

U obrazloženju presude sudac Vladimir Pavleković je istaknuo kako nema dokaza da su se optuženici dogovarali, ali to se može zaključiti iz slijeda događaja. Naime, iako MUP nigdje nije objavio da će specijalci ići na tečaj ronjenja, Mihelčić je za to znao i poslao ponudu koja je sutradan odmah prihvaćena, a račun plaćen bez obavljenog posla. Sud je, zato, zaključio da mu je to netko iz MUP-a morao javiti i omogućiti.

Četvorica nepravomoćno osuđenih imaju pravo žalbe.