'KAJEM SE'

Bikić priznao ratni zločin nad civilima u Lori

Bionic
Reading

Josip Bikić Čop (41) na Županijskom sudu u Splitu priznao je da je počinio ratni zločin nad civilnim zarobljenicima kao pripadnik interventnog voda 72. bojne VP, u ljeto 1992. godine u Vojno-istražnom centru Lora

SPLIT - U sudnici Nevena Cambija, prepunoj novinara i promatrača OESS-a, Bikić je u cijelosti priznao optužnicu, koju je pročitao tužitelj Michelle Squiccimarro, i izrazio kajanje, piše Slobodna Dalmacija.

'Osjećam se krivim po optužnici u cijelosti i kajem se. Ovo je moja obrana, ne bih želio odgovarati na pitanja', izjavio je Čop, nakon čega su se stranke usuglasile da nema potrebe nanovo saslušavati svjedoke pa je pristupljeno čitanju ranije izvedenih dokaza.

Presuda Bikiću će biti objavljena u 13.30 sati, a očekuje se da će mu priznanje i kajanje biti honorirani blažom kaznom.

Nakon četiri godine bijega, Bikić se predao 18. studenog 2008. godine, a samo dan nakon predaje je premješten iz Splita u zagrebački zatvor Remetinec pa u zatvor u Gospiću. U odsutnosti je bio pravomoćno osuđen na šest godina zatvora te je nakon predaje zatražio obnovu postupka.

Prema pravomoćnoj presudi, pripadnici 72. bojne Vojne policije - Tomislav Duić kao zapovjednik, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić te stražari Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić - su od ožujka do rujna 1992. u VIC-u Lora bez ikakve pravne osnove držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH. Vrijeđali su njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, a usmrćeni su Gojko Bulović i Nenad Knežević.

Ponovljeni postupak u slučaju Lora je trajao od 20. rujna 2005. do 2. ožujka 2006. godine, kada su optuženima izrečene zatvorske kazne od 6 do 8 godina, ukupno 58 godina. Osuđujuću presudu je Vrhovni sud potvrdio i pravomoćna je od 6. veljače 2007. godine.

Na prethodnom suđenju, pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, osmorica su bila oslobođena, a upravitelju zatvora Tomislavu Duiću se sudilo u odsutnosti.

Još uvijek je u bijegu Emilio Bungur, kojeg očekuje i suđenje u slučaju 'Lora 2'. Optužnica je zbog mučenja ratnih zarobljenika podignuta i protiv Tomislava Duića, Tončija Vrkića, Ante Gudića i Anđelka Botića.