PRAVNA DRŽAVA

Na ročište došli puni poklona za suca

23.12.2009 u 13:47

Bionic
Reading

'Smiju li suci primati darove od onih kojima sude?' to se jučer upitao 'zviždač' Miroslav Mikuš dok je u hodniku Općinskog suda u Belom Manastiru čekao odluku suca Zlatka Kajtaza u radnom sporu, koji vodi protiv svog bivšeg poduzeća Belje d. d.

S mislima na Belje d. d. navečer liježem i ujutro se budim već dvadeset godina, kako dugo traje moj radni spor, da bih danas, u hodniku ovoga suda shvatio, da sve ove godine uzaludno čekam pravdu.

'Naime, očekujući poziv suca Zlatka Kajtaza za nastavak rasprave, hodnikom se pored mene i mog odvjetnika Stjepana Širića, prošetalo dvoje ljudi noseći brojne vrećice, prepune raznih darova. Pozornost nam je, na luksuznim crvenim vrećicama, odmah privukao karakteristični logo poduzeća Belje d. d. Vrećice prepune darova u rukama Antuna Emerta, direktor sektora pravnih poslova Belja d. d. i pravnika Brune Jurića nestale su za vratima v. d. predsjednika suda Roberta Gojevića. Nakon darivanja v. d. predsjednika suda, dvojac iz Belja ostale je vrećice s imenima sudaca na sebi odnio u pisarnicu, gdje su ih suci trebali preuzeti, po završetku rasprava koje su bile u tijeku', stoji u dopisu iz udruge Zviždač koja je angažirana na ovom slučaju.

'Kako će glasiti moja presuda, kad suci od Belja d. d. s kojim se sudim, bez srama i skrivanja, javno primaju darove?' opravdano se pitao Mikšić te učinio potez bez presedana. Nazvao je policiju na 92 i prijavio korupciju na sudu. 'Tek nakon izričitog zahtjeva odvjetnika Stjepana Širića, na sud su došla dvojica uniformiranih policajaca iz policijske postaje Beli Manastir i obavila očevid. Uzete su izjave 'zviždača' Miroslava Mikuša, njegova odvjetnika Stjepana Širića i v. d. predsjednika suda Roberta Gojevića. Povrijeđeni v. d. predsjednika suda Robert Gojević, ugledavši u hodniku Mikuša, naredio je pravosudnom policajcu da ga udalji iz zgrade suda. Zbog obveza na ročištu, Mikuš je ipak ostao', navode iz udruge Zviždač.