SLUČAJ GRUBORI

Sačiću produljen pritvor

18.12.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Policija je od suda dobila dodatna 24 sata za ispitivanje Željka Sačića, jučer uhićenog zbog sumnje da je prikrivao ratni zločin u selu Gruborima, doznaje se od njegovog branitelja Zvonimira Hodaka

Kriminalistička obrada nad Sačićem mora završiti do sutra u podne, kada moj branjenik mora biti pušten na slobodu ili priveden dežurnom istražnom sucu, izjavio je Hini njegov odvjetnik Zvonimir Hodak. Dodao je da je Sačić policiji dao iskaz, no bez njegove nazočnosti, pa se ne može koristiti protiv njega.

Bivši zamjenik generala Mladena Markača uhićen je pod sumnjom da je sprečavao dokazivanje prema članku 304. Kaznenog zakona. Zbog navođenja drugih na davanje lažnog iskaza ili sprečavanja dokazivanja pred sudom mogao bi biti osuđen na maksimalnih pet godina zatvora. Sačić je, navodno, Josipu Čeliću diktirao novo izvješće o događaju u Gruborima.

Neslužbeno se doznaje da je uz Sačića uhićen i Franjo Drlje, koji je bio zapovjednik skupine specijalaca u Gruborima. Uhićeni su i Božidar Krajina, jedan od zapovjednika skupine specijalaca iz Lučkog koji su sudjelovali u čišćenju terena u dolini Plavnog, Berislav Garić koji je kao i Drlje još aktivni pripadnik MUP-a te umirovljeni Berislav Beneta.

Grubori su selo pokraj Knina, u kojem je 25. kolovoza 1995. ubijeno petero civila srpske narodnosti, a zapaljeno je 20-ak kuća. Predstavnici UN-ove televizije snimili su spaljeno selo te izjavu tadašnjeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin Ivana Čermaka. Tom se snimkom na suđenju njemu i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koristi Tužiteljstvo Haškog suda. Zločin u Gruborima jedna je od najtežih inkriminacija koje im se stavljaju na teret.