KRAĐA VOZILA HITNE POMOĆI

Je li policija odgovorna za pogibiju muškarca u potjeri?

13.12.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Pijani 22-godišnjak koji je ukrao vozilo hitne pomoći u Novoj Gradiški zabio se u kolonu od tri automobila 600 metara prije naplatnih kućica Ivanja Reka. U sudaru je poginuo 56-godišnjak. Nesreću prate kontroverzije - je li izazvana time što je policija zaustavila kolonu vozila?

Kako je izjavila glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba, 22-godišnjak je, samo 30 sekundi nakon što je automobilima blokirana autocesta, 'naletio na kolonu vozila koja se usporeno kretala'. Poginuo je 56-godišnji muškarac, a mladić koji je ukrao vozilo hitne pomoći i još dvije osobe su ozlijeđeni i prevezeni u KBC Zagreb. Lopovu je izmjereno 1,49 promila alkohola u krvi.

Sudionik nesreće, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da policajci nisu usporili automobile, nego ih zaustavili u lijevom prometnom traku, dok je policijsko vozilo stalo na desnu stranu. Zaustavnog traka ondje nema. Kako je za HTV izjavio kriminalist Romeo Vrečko, 'policija ni u kom slučaju ne bi smjela građane koristiti na taj način jer to dovodi u opasnost njihov život'.

POLICIJSKO IZVJEŠĆE

Alkoholizirani 22-godišnjak vozilom hitne pomoći naletio je na stražnji dio osobnog automobila VW Vento sisačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao smrtno stradali I.J. (1953.). U vrijeme nesreće usporavao je sa vožnjom zbog vozila ispred sebe. Vento je od siline udara odbačen na stražnji dio drugog vozila, Ford Fieste, njemačkih nacionalnih oznaka kojom je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine (1963.), a koji je u trenutku nesreće bio zaustavljen zbog vozila ispred sebe.

Nakon toga Vento udara u metalnu ogradu razdjelnika kolnika, a vozilo Hitne pomoći udara u prednji dio fieste, a koja pak udara u Renault Megane Nizozemskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao nizozemski državljanin (1970.), a koji se kretao u istom smjeru i u trenutku nesreće je bio zaustavljen. Osim smrtno stradale osobe u ovoj prometnoj nesreći lakše su ozlijeđene tri osobe(pružena im je liječnička pomoć), a na vozilima je nastala materijalna šteta.

Također, ozlijeđen je i vozač VW transportera (1987.), a liječnička pomoć pružena mu je u KBC Zagreb, a nakon pregleda upućen je u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče gdje je zadržan na liječenju. Slijede policijski izvidi, odnosno prekršajna obrada i kriminalističko istraživanje vezano za niz prometnih prekršaja i kaznenih djela koja je osumnjičeni počinio (Teška krađa, Izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti….)

U službenom izvješću policije također stoji kako su obavijesni razgovori obavljeni i sa policajcima koji su sudjelovali u potjeri te su preslušane snimke policijske komunikacije.

Utvrđeno je da su policijski službenici nakon saznanja da je 22 godišnji počinitelj otuđio vozilo Hitne medicinske pomoć i njime velikom brzinom vozi autocestom A3 prema Zagrebu poduzeli sve raspoložive mjere da se vozilo zaustavi.

PU brodsko-posavska i PU sisačko moslavačka su pokušale zaustaviti vozilo na način da su ga cijelim putem slijedili, davali mu svjetlosne i zvučne signale da se zaustavi, pokušavali su ga preteći, i tako zaustaviti, što je ovaj izbjegavao krivudanjem po autocesti.

Kada ga nisu zaustavili izvještena je PU zagrebačka, te su policijski službenici nakon što nije ni do tada zaustavljen, neposredno prije naplatnih kućica u Ivanja Reci uz pomoć HAC a preusmjerili promet u jedan kolnički trak (lijevi) kojim su vozila cijelo vrijeme usporeno prometovala. 22 godišnjak je oko 06,10 naletio velikom brzinom, te ga je i 100 m od suženja pokušao zaustaviti policijski službenik svjetlosnim signalima i stop palicom u čemu nije uspio, a počinitelj je tada usprkos svim upozorenjima naletio na kolonu vozila ispred sebe, te je tako izazvao nesreću.