PROPUSNA CARINA

Opasne igračke bez problema ulaze u Hrvatsku

10.12.2009 u 10:25

Bionic
Reading

U EU su za proizvođače i prodavače krivotvorenih igračaka predviđene zatvorske kazne do četiri godine ili globe od 300.000 eura. U Hrvatskoj su kazne od 5.000 do 100.000 kuna

Kineske krivotvorene igračke na carinskoj ispostavi u Jankomiru prolaze bez problema, ali kada su u igri veliki uvoznici, onda se traži dlaka u jajetu. U tom 'kineskom zidu' može se naći brdo naših brandova kao što su lutkica Winx, Fifi i autić Roary. Sve su to kopije upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti, i to bez žiga kojim se dokazuje da je riječ o originalu. Uspjeli smo u suradnji s carinskim inspektorima zaustaviti nekoliko pošiljki, ali u većini slučajeva prije inspekecijskog nadzora to brdo kineskih uvoznika jednostavno nestane - tvrdi Alen Magdić, suvlasnik lanca trgovina igračkama One2Play, piše Jutarnji list.

Obračun nakon blagdana

Problem je, tvrde naši uvoznici, to što inspekcija reagira tek kada joj se konkretno kaže tko i što uvozi.

'Ne možemo tako, tko su svi ti Kinezi. Kada prođu carinu i njihova roba dođe na police, teško je dokazati neispravnost igračke. Onda to preuzima tržišna inspekcija koja radi samo nasumične kontrole. Međutim, udruženo radimo na zaustavljanju takvih kineskih firmi, a nakon blagdana krećemo u žestoki obračun', otkriva Magdić.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori davno su upozorili da je Hrvatska tranzitna zemlja preko koje krivotvorena roba, od koje veliki dio otpada na igračke opasne po zdravlje, ide u Europsku uniju, a stručnjaci Zavoda za ispitivanje kvalitete poslali su apel u kojem upozoravaju na potencijalno opasne igračke.

Tvrde da je problem što kod nas nema drastičnih kazni. Prema propisima EU, za proizvođače i prodavače krivotvorenih igračaka predviđene su zatvorske kazne do četiri godine ili globe od 300.000 eura. U Hrvatskoj, pak, kazne iznose od 5.000 do 100.000 kuna.

Jadranka Kolarević iz udruge Potrošač tvrdi da kupci moraju biti oprezni 'kao lovački psi', jer u Hrvatskoj nije dovoljno razrađen sustav kontrole i obavještavanja javnosti. Hrvatska se, tvrdi Kolarević, mogla učlaniti u Rapex (Europski brzi sustav obavještavanja o opasnoj robi), ali to zbog nečega nije učinjeno.

Ništa od inspektorata

'Za kaos u tom segmentu kriva je država, a ne potrošač. Od Državnog inspektorata nikada ništa. Ne odgovaraju nam na upite, a po zakonu moraju davati informacije. Ne znam za što tamo plaćaju ljude. Ipak se radi o zdravlju i životima djece!' ogorčena je Kolarević.

U netransparentnost Državnog inspektorata uvjerili su se i novinari Jutarnjeg lista koji na pitanje koliko je slučajeva krivotvorenih igračaka otkriveno ove godine i kod kojih trgovaca te koliko je pokušaja ilegalnog uvoza igračaka spriječeno nisu dobili odgovor.