UŽAS NA VOLOVČICI

Komšiću mjesec dana istražnog zatvora, otkriveni detalji ubojstva

24.02.2017 u 12:09

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor Davidu Komšiću, zbog ubojstva 19-godišnje Kristine Krpljan, doznaje se na sudu. Na prijedlog tužiteljstva Komšić je zatvoren kako tijekom istrage ne bi utjecao na svjedoke i dokaze, ponovio nedjelo, ali i zbog posebno teških okolnosti zločina za koji ga terete. Kristina Krpljan usmrćena je s više od 30 uboda nožem, a opisom kaznenog djela potvrđena je sumnja da je u vrijeme ubojstva bila trudna

Zagrebačka policija protiv 20-godišnjeg Komšića podnijela je kaznenu prijavu za teško ubojstvo i to prema tri zakonska stavka koji propisuju kaznu od najmanje deset godina zatvora onome tko 'ubije osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće', 'blisku osobu koju je već ranije zlostavljao' ili počini ubojstvo iz 'koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda'.

Kriminalističko istraživanje pokazalo je i da ubojica u vrijeme zločina nije bio pod utjecajem alkohola.

O cijelom slučaju i prijašnjim optužbama protiv Komšića oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa.

'Uvidom u evidencije koje vodi Ministarstvo pravosuđa utvrđeno je kako su pokrenuta dva kaznena postupka pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, i to 2015. godine i 2016. godine. Prvi kazneni postupak pokrenut je protiv maloljetnog počinitelja zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona i zbog kaznenog djela tjelesne ozljede iz članka 117. stavak 1. Kaznenog zakona. U navedenom kaznenom postupku sud je maloljetnom okrivljeniku 26. svibnja 2015. godine izrekao mjeru opreza zabranu približavanja i zabranu uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s maloljetnom oštećenicom, do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.

Sudski postupak je pravomoćno okončan 25. travnja 2016. godine obustavom postupka jer je oštećenica odustala od prijedloga za progon i privatne tužbe čime su prestali zakonski uvjeti za kazneni progon i razlozi za izrečene mjere opreza. Drugi kazneni postupak koji je u tijeku, pokrenut je protiv mlađeg punoljetnika zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu (sa smrtnom posljedicom) iz članka 227. stavka 6. Kaznenog zakona. Općinski kazneni sud u Zagrebu je optužnicu zaprimio 10. listopada 2016. godine te je 12. prosinca 2016. godine optužnica potvrđena. Prva rasprava održala se 9. veljače 2017. godine, a druga rasprava zakazana je za 13. ožujka 2017. godine', stoji u priopćenju.

Policija je ranije izvijestila da se Komšić sam predao, iako je neposredno nakon što je u srijedu navečer izboo djevojku u automobilu parkiranom na zagrebačkoj Peščenici, otišao s mjesta zločina.


Prema pisanju medija njihov odnos bio je problematičan duže vrijeme zbog čega je Komšić imao i sudsku zabranu pristupa djevojci. Mediji navode i da je djevojka jutro prije ubojstva davala iskaz tužiteljstvu zbog prometne nesreće u kojoj se automobil u kojem je bio Komšić s prijateljima zabio u njen automobil. Jutarnji list objavio je i tvrdnju žrtvine majke da je djevojka dva mjeseca bila trudna s drugim muškarcem.

Sindikat policijskih službenika (SPS)
u petak je izvijestio da u ovom slučaju nije zakazala policija, podsječajući da je mladić koju ju je usmrtio prošle godine prijavljen jer je automobilom pregazio pješaka, ali mu država 'izricanjem adekvatne i brze kazne' nije pokazala da je 'njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo'.

Oglasio se i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je danas rekao da da je krajnji trenutak da se vrlo jasno kaže da živimo u društveno-političkom okruženju gdje se mladiću koji je autom usmrtio dvije djevojke kao olakotna okolnost uzelo to da je iz ugledne obitelji.