ZA 'BOLJE RAZJAŠNJENJE'

Optužnica za preplaćeno bojanje tunela vraćena na doradu

23.02.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je vratio Županijskom državnom odvjetništvu na doradu optužnicu protiv bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) i Skladgradnje koje se tereti da su 2008. namjestili natječaj i preplatili bojenje cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su HAC oštetili za 17,7 milijuna kuna

Odluku prema kojoj se optužnicu vraća tužiteljstvu na doradu zbog boljeg razjašnjenja stvari, objavio je danas strankama u postupku predsjednik Sudskog vijeća Zdravko Majerović.

Optužnicom, koju je Državno odvjetništvo podignulo lani u lipnju nakon šestipolgodišnje istrage, obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka u bojenju tunela navodno okoristila za višemilijunski iznos.

Tužiteljstvo ih tereti da su 2008. namjestili natječaj i preplatili bojenje cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su HAC oštetili za 17,7 milijuna kuna. Čelnici HAC-a optuženi su da su se od studenoga 2008. do kraja rujna 2009. na traženje Žužula dogovorili zajedničko djelovanje s namjerom pribavljanja materijalne dobiti namještanjem i plaćanjem po višestruko višim cijenama poslove premazivanja bojom cijevi dva hrvatska najdulja tunela.

Petoricu i jednu tvrtku tereti se za kaznena djela protiv gospodarstva, odnosno zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju ili poticanje na tu zloporabu.