NEPOZNAT NETKO

Franak: Prijava DORH-u zbog pokušaja utjecaja na prekršajne sudove

22.02.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Udruga Franak kazneno je u srijedu DORH-u prijavila nepoznatog počinitelja zbog sumnje u niz kaznenih djela kojima se pokušava utjecati na postupanje prekršajnih sudova vezano uz prekršajnu odgovornost banaka sukladno Zakonu o potrošačkom kreditiranju, izvijestio je saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA)

Povod za prijavu su 'skandalozne neistine' iz 'naputka', odnosno prezentacije iz listopada 2016. godine, do koje je Franak došao, a za koju pretpostavlja da je djelo nekoga iz sudske vlasti, no Aleksić ne želi reći o kome se radi.

Taj 'naputak' je očigledno stigao iz sudske vlasti', kaže Aleksić i tumači kako na samom početku materijala piše 'kako bi do kraja pojasnili stajalište ovog suda ...', nakon čega slijede objašnjenja da valja tumačiti prekršajne odredbe iz Zakona o potrošačkom kreditiranju. Neću reći tko bi to mogao biti, zaključite sami, ali ako se radi o prekršajnim sudovima može se pretpostaviti koji bi sud mogao davati naputke prvom stupnju kako da sudi, poručio je Aleksić novinarima.

Franak od DORH-a očekuje da postupi po prijavi i brzo otkrije 'tko se usudio takvo nešto davati sucima', a Aleksić tvrdi da je već dobio odgovor od Đure Sesse, predsjednika Udruge hrvatskih sudaca da nitko nema pravo sudovima davati naputke kako da sude i da, ako ih i dobiju, po njima ne smiju postupati.

Franak je, dodaje, poslao i predstavku prekršajnim sudovima, Visokom prekršajnom sudu, Ministarstvu pravosuđa, Udruzi hrvatskih sudaca, DSV-u, kojom traži da se ne postupa po tom naputku, nego po zakonima.

Vuletić: Već dugo postoje indicije o izvaninstitucionalnim utjecajima na sudove

U istinski demokratskom društvu neovisni sudovi ne primaju naputke o suđenju, a kamoli da postupaju po njima, naglašava Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te poručuje kako je 'naputak' protivan Ustavu i nema veze sa Zakonom o sudovima. Tvrdi da već dugo 'postoje indicije da u našem pravosuđu, osobito na najvišim sudovima, a Visoki prekršajni sud je jedan od viših, postoje i izvaninstitucionalni utjecaji na sudove kako da sude'. 'Sad imamo posredni dokaz - naputak sudovima kako da sude', ističe Vuletić.

Tumači kako 'naputak' nije stav Opće sjednice Vrhovnog suda o nekom važnom pitanju, nego prezentacija u kojoj se pogrešno pravno interpretira Zakon o potrošačkom kreditiranju na način da banke ne snose prekršajnu odgovornost. Pogrešnom se interpretacijom, kaže, izravno šteti državnom proračunu, jer prihod od prekršajnih sankcija ide u proračun. 'Ovo je pobjeda stranog kapitala nad hrvatskim pravosuđem, nad RH, ovo je naputak sudovima da sude', rezolutan je Vuletić.

Prekršajne suce je pozvao da preispitaju savjest i zapitaju se kako bi njihove kolege na Islandu sudili kad je riječ o prekršajima protiv banaka, bi li slušali nečije naputke iz PowerPoint prezentacija ili sudili po zakonima i pravomoćnoj presudi. Dok naši suci ne postanu neovisni, Hrvatska neće biti demokratska država, naglasio je Vuletić.

Temeljem podataka iz 'naputka', Franak je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, prisile protiv pravosudnog dužnosnika i trgovanja utjecajem.