POGIBIJA TALIJANSKIH SUPRUŽNIKA

Sutkinja na suđenju Horvatinčiću: Oklevetana sam i osramoćena

20.02.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Na općinskom sudu u Šibeniku u ponedjeljak počinje ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću koji je optužen za izazivanje pomorske nesreće sredinom kolovoza 2011. godine.

Izrazio je žaljenje i sućut obitelji stradalih i kazao da mu je teško jer sudski postupak ulazi u šestu godinu. Pokušao se, naglasio je, više puta s obitelji i njihovim odvjetnicima dogovoriti oko odštete, ali nije uspio, a njegove uvodne riječi opovrgnuo je odvjetnik obitelji Salpietro, Ognjen Frankeš, koji je kazao da nikakvu stvarnu ponudu nisu dobili te da ostaje pri mišljenju da je Horvatinčić kriv.

'On je jedini i isključivi krivac za smrt Talijana', rekao je.

Da je zagrebački poduzetnik kriv, nastojat će dokazati i tužiteljstvo, rekla je općinska državna odvjetnica u Šibeniku Irena Senečić i najavila da će dokazati kako je Horvatinčić počinio kazneno djelo s neizravnom namjerom, što proizlazi iz dokaza priloženih optužnici i izvedenih tijekom prvog suđenja.

'Činjenica je da se zaletio u jedrilicu oštećenika i da je pritom nastupila smrt dvije osobe pa stoga ustrajem na svim predloženim dokazima', rekla je šibenska tužiteljica koja je zajedno s obranom optuženoga bila suglasna da se u nastavku postupka dokazi ne iznose ispočetka, jer bi se tako odugovlačio postupak.

Horvatinčićev branitelj Branko Baica naglasio je kako će obrana i dalje ustrajati da je zagrebački poduzetnik u trenutku pomorske nesreće u primoštenskom akvatoriju, gdje je gliserom naletio na jedrilicu s talijanskim bračnim parom, bio bez svijesti zbog stanja sinkope te da nije mogao upravljati svojim postupcima. Zbog toga je, kazao je odvjetnik, Županijski sud u Zadru i ukinuo prvostupanjsku presudu po kojoj je Horvatinčić bio osuđen na godinu dana i osam mjeseci zatvora uvjetno, ne ponovi li kazneno djelo tijekom tri godine.

Obrana i dalje tvrdi da je Horvatinčić bio neubrojiv

'Obrana ostaje kod svega rečenoga u prvom postupku. Nema kaznene odgovornosti za okrivljenika jer je bio neubrojiv, bez svijesti i nije mogao upravljati svojim postupocima pa stoga nije ni kazneno odgovoran', rekao je Baica s kojim se složio i Velimir Došen, drugi Horvatinčićev odvjetnik.

On je dodao kako nije korektno što pravni zastupnik obitelji Talijana tvrdi da Horvatinčič nikad nije ponudio obeštećenje.

'Takva ponuda je predložena pet ili šest puta, ali druga strana se oglušila. Nekorektno je da se u medijima stvara slika da on nije nudio odštetu', rekao je odvjetnik Došen.

Šibenska tužiteljica Senečič predložila je da se pred sudom, kao novi dokaz, reproducira VTS snimka radara koji prikazuje promet u trenutku nesreće, kako bi se vidjelo ponašanje i vožnja okrivljenika. Tražila je da sud uvaži to vještačenje i dovede vještaka Juricu Pešu, na način kako je tijekom prvog postupka prihvaćeno vještačenje kapetana Ratka Marinovića koje je naručila obrana.

Senečić je konstatirala da je prihvaćanje Marinovićeva vještva bilo znatna povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku.

'Samo želimo da sud i ovaj dokaz vrednuje kao dokaze obrane, jer svi dokazi obrane bili su prihvaćeni' rekla je Senečić koja je Marinovićevo vještaćenje nazvala besmislicom punom neprihvatljivih proturječnosti koje sud nije trebao vrednovati.


'Sud mora cijeniti i odluke donositi na temelju činjenica, a a ne na nekim simulacijama koje je donijela obrana. To je naše stajalište i na njemu ustrajemo', rekla je tužiteljica tvrdeći da se vještak Marinović upustio u pravnu ocjenu, što je posao suda, a ne vještaka.

'Ne dopustite li vještačenje Jurice Peše, na način kako ste to dopustili obrani, povrijedit ćete ZKP', zaključila je Senečić, čiji je prijedlog podržao i pravni zastupnik obitelji stradalih Talijana.

U ime obrane Horvatinčića, odvjetnik Baica je kazao da je izvođenje tog dokaza suvišno jer se 'sve to nalazi već u spisu'. Jedina bitna povreda postupka koju je vidio Županijski sud u Zadru, koji je ukinuo prvostupanjsku presudu, bilo je psiho-fizičko stanje okrivljenika i nije bilo govora o drugim povredama postupka, dodao je odvjetnik tvrdeći da je vještačenje obrane bilo u skladu sa ZKP-om.

Sutkinja prozvala novinare zbog 'medijskog linča'

Predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe, koja je vodila i prvo suđenje u Šibeniku, u podužem je monologu upućenom novinarima kazala tijekom današnjeg suđenja da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč i da joj se činilo da se sudi njoj, a ne okrivljenome.

Mediji ne raspolažu s pravim činjenicama niti razumiju pravne termine pa izvještavaju sa suđenja iako nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Vi niste pozvani da iznosite svoje mišljenje nego samo da izvještavate o tome što se događa na raspravi. Oklevetana sam i osramoćena i nanesena mi je šteta, no nakon 27 godina rada kompetentna sam da provedem i ovaj postupak', poručila je novinarima sutkinja Šupe tvrdeći da su tijekom prvog suđenja izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina.

'Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se', zaključila je sutkinja, opravdavajući se da nije kriva što je suđenje potrajalo godinama tijekom kojih je čula da je najkorumpiranija sutkinja u Hrvatskoj i da je podijelila milijun krvavih eura.

Šupe je pristala da se ponovno pozovu vještaci medicinske struke kako bi se utvrdile činjenice o postojanju ili nepostojanju sinkope radi koje, po tvrdnji obrane, Horvatinčić u trenutku nesreće nije bio ubrojiv. O ostalim prijedlozima novih dokaza, odlučit će naknadno.