NAKON UHIĆENJA

Saucha ide mjesec dana u Remetinec; odbijen njegov zahtjev za jamčevinu

Bionic
Reading

Tomislavu Sauchi, saborskom zastupniku SDP-a i bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, sudac istrage u petak navečer odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Ide u Remetinec.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je novinarima ispred Županijskog suda kako je sudac istrage odbio prijedlog obrane da se Saucha pusti na slobodu uz jamčevinu i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha, njegova supruga, najavile su da će podnijeti žalbu na odluku o istražnom zatvoru.

'Predložili smo jamstvo i tražili zamjenu mjerama opreza, no sudac istrage ih nije uvažio. Imamo dobre osnove za žalbu', kazale su odvjetnice. Otkrile su da je sud odbio jamčevinu od milijun i pol kuna, trostruko višu od navodne štete.

Sauchina supruga odgovorila je, na novinarsko pitanje, da je iznenađena cijelim slučajem. 'Apsolutno jesam, to privatno mogu reći', kazala je Ivana Saucha ispred Županijskog suda.

Tomislav Saucha
oko tri sata iznosio je svoju obranu pred istražiteljima USKOK-a. Nakon izlaska iz zgrade USKOK-a njegove odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha rekle su kako je Saucha aktivno iznio svoju obranu.

Sljedeći korak je dolazak Tomislava Sauche na Županijski sud gdje će sudac istrage odlučivati o istražnom zatvoru. Sauchine odvjetnice su najavile kako će ponuditi jamčevinu.

Tomislav Saucha doveden je danas desetak minuta prije 16 sati u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje će biti ispitan u svojstvu osumnjičenika.

U pratnji uniformiranog policajca Saucha je u sjedište Uskoka doveden službenim 'civilnim' automobilom iz policijskih prostorija na zagrebačkom Sjenjaku gdje je ranije predan pritvorskom nadzorniku.

Nakon ispitivanja Uskok će protiv Sauche najvjerojatnije pokrenuti istragu, a zatraže li da mu se odredi istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice Aleksandre Horvat. Za televiziju N1 izjavila je da se njen branjenik ne osjeća krivim

U Ravnateljstvu policije, na upit o Sauchinu uhićenju, kazali su da mogu potvrditi tek da je 'uhićena jedna osoba' i predana pritvorskom nadzorniku.


Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice. Premda je u prijepodnevnim satima objavljeno da je Saucha već došao u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici, Državno odvjetništvo tu je informaciju opovrgnulo

Saucha se, kako se doznaje od bliske mu osobe, dobrovoljno stavio na raspolaganje PNUSKOK-u, nije priveden s lisicama već dogovorno, a ostaje i dalje pri tome da nije kriv i kani se aktivno braniti. Ne zna što mu se točno stavlja na teret dok ga ne pozovu na ispitivanje.


Prema predviđenoj proceduri, nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika. Zatraži li Uskok da mu se odredi istražni zatvor, o tome će u petak ili subotu odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Skidanje zastupničkog imuniteta Uskok je zatražio radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1.360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao ranije, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac