PRAVDA OBITELJI ŠUŠNJARA

Pezelju 31 godina za brutalno ubojstvo

04.12.2009 u 12:02

Bionic
Reading

Vrhovni sud potvrdio je u cijelosti presudu suca Bruna Kleina od 31 godine zatvora Luki Pezelju (26) zbog okrutnog ubojstva kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja Kristine Šušnjare (21) nakon što ju je na Triljskome mostu u večernjim satima 5. siječnja prošle godine povezao automobilom

Prvostupanjska presuda objavljena je prije nešto više od godinu dana u velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu, kada je sudsko vijeće nakon objave bilo izloženo povicima iz dijela publike koja je smatrala da je kazna preniska.

Tada je na objavi bio i otac nesretne Kristine Šušnjare koji je plačući saslušao kaznu i obrazloženje bez da je uputio jednu riječ prigovora. U publici nije bio nitko od obitelji Pezelj. Zastupnik optužbe kazao je odmah da nije zadovoljan visinom kazne te da smatra da je Pezelj trebao dobiti 40 godina, zbog čega se i žalio Vrhovnom sudu.

Žalbu je uputio i branitelj kojem su na hodniku nakon objave presude također upućene teške riječi. Vrhovni sud nije prihvatio ni jednu žalbu smatrajući kako je splitsko sudsko vijeće bez greške ocijenilo dokaze i odredilo visinu kazne. Pezelju su bile dosuđene pojedinačne kazne od 28 godina za teško ubojstvo te četiri godine za pokušaj silovanja, nakon čega je dobio jedinstvenu kaznu od 31 godine zatvora.

Nakon izricanja odluke u listopadu 2008, sudac Klein je obrazložio odluku vijeća. Pojasnio je kako je raspon kazne za teško ubojstvo od 10 do 40 godina te kako se prigodom određivanja kazne u ovom slučaju ne može ići na maksimum zbog prijašnje neosuđivanosti te jer se mora ostaviti raspon za još teže oblike istog kaznenog djela.

Što se tiče pokušaja silovanja, minimum od četiri godine predviđen je za ostvareno kazneno djelo, a u ovom slučaju se zbog podmuklosti čina pokušaj kaznio kao dovršeno nedjelo.

Pokušaj silovanja Pezelj nije nikada priznao, ali je sudsko vijeće ocijenilo kako je dokazano na temelju iskaza stalnog sudskog vještaka patologa.

Pezelj se dvaput izrezao po podlakticama u splitskom pritvoru na Bilicama u navodnim pokušajima samoubojstva. Kazivao je tada da je sanjao pokojnu Kristinu koja mu je rekla da se ubije.