SUDSKA NAREDBA

‘Vratite dileru 7500 eura za nabavu droge’

04.12.2009 u 12:04

Bionic
Reading

Dileru Veldetu Xhaki, koji je ‘pao’ dok je policajcu na tajnom zadatku prodavao heroin vrijedan 15.000 eura, sutkinja riječkoga Županijskog suda Srebrenka Šantić, a zatim i Vrhovni sud, priznali su ‘troškove’ nabave heroina i odlučili mu vratiti 7500 eura!?

Naime, Xhaka (46) na sudu se požalio da bi bilo ‘pošteno’ da mu se uzme u obzir trošak nabave heroina, a sutkinja Šantić je ocijenila da on jest platio određeni iznos za nabavu droge pa mu je, jer na narkotržištu nema računa, priznala ‘od oka’ trošak od 7500 eura, piše Jutarnji list

Što s prostitutkama?

Na jednom od godišnjih savjetovanja hrvatskih krivičara koje sesvake godine održava u Opatiji, jedna je sutkinja postavila pitanjeprofesoru Davoru Krapcu.

- Jednom prilikom doveli su mi prostituku kod koje je policijapronašla novac. Riječ je o novcu kojeg je dobila od svojih mušterija zapružene usluge. Što da ja radim s tim novcem? - pitala je sutkinja.

Uopće i samo postavljanje ovakvog pitanja govori kako nekim sucima,u najblažem slučaju, nije jasno kako postupiti u prilično u situacijamakoje su prilično jasne.

- Pa valjda se podrazumijeva da ste novac stečen prostitucijomoduzeli jer nitko ne može zadržati novac koji je stečen nekimnezakonitim djelom - odgovorio je prof. Krapac.

Nakon nje ovo ‘investicijsko ulaganje’ priznao je čak i Vrhovni sud, čime je došlo do opasnog presedana.

Naime, osim što je zdravorazumski teško prihvatljiva, a pravno vrlo dvojbena, na nju kao opasan presedan upozorio i Darko Dundović, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, u nedavno objavljenoj knjizi “Prikrivene policijske radnje” u izdanju MUP-a.

Naime, sud je u pitanje doveo smisao posla policije i USKOK-a: primjerice, ako uđu u posao raskrinkavanja trgovine milijun eura vrijedne droge, hoće li sud 500.000 državnih eura dati dilerima kako bi oni pokrili ‘trošak nabave droge’?

Ili policajci na tajnim zadacima neće smjeti uručiti novac dilerima jer će znati da će sud barem pola iznosa vratiti narkomafiji?

U takvoj situaciji svaki bi tajni agent ispao naivac i predmet ismijavanja i ponižavanja, a možda bi se izložio i životnoj opasnosti kad ga diler provali.

Kad se igra do kraja i kad dođe do isporuke droga za novac, dileri padaju u zamke koje im, ponekad riskirajući i život, pripremaju prikriveni istražitelji, bez kojih nema velikih akcija protiv narkomafije.

Na narkoljestvici Xhaka se u međuvremenu popeo koju stepenicu više, a tu su pošiljku možda financirali i porezni obveznici, jer mu je sud priznao nabavnu cijenu droge koju je 2003. predao prikrivenom istražitelju MUP-a.

- Treba li onda čuditi što je nakon ovakve odluke Veldet Xhaka nastavio s dilanjem droge, ali na višoj hijerarhijskoj poziciji. Kako se pak ovakvim stavom sudske prakse životno i zdravorazumski mogu nositi policijski operativci od kojih očekujemo da zaustave dilere na našim ulicama - problematizirao je Dundović.

Suci Vrhovnog suda vodili su se ovom logikom: “Pri utvrđenju iznosa imovinske koristi sud je dužan uzimati u obzir i izdatke i troškove koje je počinitelj imao u vezi s ostvarenjem imovinske koristi, ovdje procjenjujući da se radi o 50 posto uloga od prodajne cijene po kojoj je opojnu drogu prodao prikrivenom istražitelju.

Doista bi teško potpuno određeno utvrditi cijenu po kojoj je ovaj optuženik kupio drogu”, naveli su u svojoj odluci suci Erika Kocijančić kao predsjednica vijeća i njezini kolege Milivoj Mikor i Zlata Lipnjak-Bosanac

Nisu mu, doduše, priznali trud koji je uložio u kriminalnu djelatnost, ni njegove osobne troškove kada ju je obavljao. Apsurd bi doista bilo potpun da je Xhaka, primjerice, priložio, a sud mu priznao, troškove goriva, možda i zrakoplovne karte te hotelskih računa dok je išao ugovarati isporuku droge.