FIMI MEDIA I PLANINSKA

Sanader se vraća u sudske klupe?

24.01.2017 u 16:34

Bionic
Reading

Nakon što je sudsko-medicinski vještak ustanovio da je Ivo Sanader sposoban pratiti suđenje, bivši premijer i bivši šef HDZ-a vraća u sudske klupe. Naime, novo ročište u slučaju Fimi Medie zakazano je za danas utorak 24. siječnja, a u slučaju Planinsku za ponedjeljak 20. veljače

Suđenje bivšem premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu, kao i HDZ-u te ostalim optuženicima u slučaju Fimi media, podsjetimo, krenulo je prošle godine iz početka jer je Vrhovni sud srušio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

Međutim, zbog bolesti bivšeg premijera u rujnu prošle godine došlo je do zastoja. Naime, Sanader je zbog karcinoma prostate bio hospitaliziran i operiran sredinom listopada, a potom je bio na postoperativnom oporavku i tek je sredinom siječnja ove godine obavljeno njegovo vještačenje i ustanovljeno da je raspravno sposoban

U najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike uz Sanadera i HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki su pred sudom su se našli i bivši rizničar te stranke Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Na početku ponovljenog suđenja pred izmijenjenim sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Irenom Kvaternik svi su odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje 'crnog stranačkog fonda' preko marketinške agencije Fimi media po kojoj je slučaj i dobio ime.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Pavošević s godinu i pol te Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi, a Maček je dobio samo uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine i jedini se nije žalio na presudu.

Zašto je 'pala' presuda na Vrhovnom sudu?

Presuda je 'pala' na Vrhovnom sudu, koji je zaključio da Sanader, između ostalog, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika. Vrhovni sud je također prihvatio i tvrdnje odvjetnika HDZ-a, inače prve domaće političke stranke optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba.

S obzirom na to da je odlučeno kako je sposoban pratiti suđenje, nastavak je zakazan i u slučaju Planinska, koje će također krenuti pred izmijenjenim sudskim vijećem. No dok je u slučaju Fimi Medie izuzee sama zatražila sutkinja Ivana Čalić, koja je bivšem premijeru sudila prvi put, u slučaju Planinska do promjene je došlo jer je jedna članica vijeća Mira Tecilazić Bašić otišla u mirovinu.

Planinska kreće ispočetka?

Novo ročište za Planinsku trebalo bi biti 20. veljače, a u tom je slučaju presuda trebala biti donesena još u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena jer je tada predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić zatražila dopunu financijsko - građevinskog vještačenja, a nakon što je i to obavljeno dovršetku procesa ispriječilo se i Sanaderovo loše zdravstveno stanje. Upravo je ono, ali u slučaju njegovih suoptuženika u postupku za aferu HEP – DIOKI, razlog zbog kojeg je i to suđenje u zastoju.

Što se tiče Planinske, s obzirom na izmjene članova vijeća, moguće je da će to suđenje krenuti ispočetka, no to će ovisiti i o stavu njegove obrane. Podsjetimo, u slučaju Planinska Sanaderu se sudi zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna provizije u kutiji za hrenovke, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, koji sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu, kao i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je Ministarstvo otkupilo.

Krivnju je priznao bivši Sanaderov i HDZ-ov ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji se nagodio s tužiteljstvom te je osuđen na rad za opće dobro i 'odgulio' je kao pomoćni radnik u Pučkoj kuhinji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku 730 sati čisteći luk i guleći krumpire te perući posuđe, a sve kako bi odradio jednogodišnju kaznu zatvora. Kako je svojedobo izjavio medijima, ukupno je ogulio 4,5 tona krumpira i savjest mu je sada mirna.

Sanderu, koji je i u tom slučaju obacio optužbe, trebalo bi na zagrebačkom sudu ove godine početi i ponovljeno suđenje u slučaju INA-MOL u kojemu je ovoga puta optužen i hrvatskom pravosuđu nedostupan direktor MOL-a Zsolt Hernadi, a riječ je o slučaju kojem se iz niza raznih razloga ne nazire kraj te je dodatno pod povećalom javnosti nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu od MOL-a.