PREVARA TEŠKA 26 MIL. KUNA

Šest optuženih za prodaju zagrebačkih stanova

03.12.2009 u 15:06

Bionic
Reading

USKOK je danas podignuo optužnicu protiv šesteročlane skupine koju tereti da je u tri i pol godine više desetaka građana Zagreba prevarila za najmanje 26 milijuna kuna, obećavajući da će im pribaviti vlasništvo nad gradskim stanovima i poslovnim prostorima

ZAGREB - Optužnica je podignuta nakon duge istrage, a njome se šestorka tereti za udruženje radi počinjenja kaznenih djela te za više prijevara i krivotvorenja isprava.

Svi optuženici su u pritvoru, a USKOK je od zagrebačkoga Županijskog suda, pred kojim je optužnica i podignuta, zatražio produljenje pritvora.

Po optužnici, skupinu prevaranata je u listopadu 2005. organizirala i do uhićenja sredinom travnja ove godine vodila 56-godišnja Jagoda Blum, u više navrata osuđivana također zbog prijevara i krivotvorenja isprava.

Članovi skupine se terete da su građanima lagali kako im mogu pribaviti vlasništvo nad gradskim nekretninama, za što su dobivali znatne novčane svote. Naime, nudili su stanove za 2000 kuna po četvornom metru, uz "naknadu" od 25 do 35 tisuća eura, koristeći se krivotvorenim ispravama, među ostalim i ugovorima s krivotvorenim potpisom gradonačelnika Milana Bandića te lažnim odlukama poglavarstva o dodjeli stana.

Četvero optuženih se pritom građanima zainteresiranim za kupnju ili najam gradskih nekretnina lažno predstavljalo da su zaposlenici zagrebačkoga gradskog poglavarstva.

Na taj je način, vjeruju u USKOK-u, skupina u tri i pol godine nezakonito pribavila najmanje 26 milijuna kuna.

Osim Jagode Blum za te višemilijunske prijevare optuženi su Ana Gradski (36), Ksenija Vadas (38), Miljenko Milenković (46), Marko Džaja (48) i Krešo Matić (52).

Prvooptužena šefica skupine još je u početku 90-ih na tadašnjem zagrebačkom općinskom sudu pravomoćno osuđena na četiri godine zatvora, zatim 1997. na pet godina, 2002. na dvije i pol godine, a zadnji put ju je općinski sud u Gornjoj Stubici kaznio s godinu i pol zatvora, uvjetno na tri godine.

Optuženi Milenković, kod kojega su pronađeni ugovori s krivotvorenim Bandićevim potpisima i oprema za krivotvorenje, iza sebe ima pravomoćnu presudu iz 2001. od deset mjeseci zatvora, uvjetno četiri godine, zbog prijevare u gospodarskom poslovanju.