ZBOG BOLESTI SUOPTUŽENE

Iznova odgođeno pripremno ročište za suđenje Vidoševiću

18.01.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u srijedu ponovno nije odlučio o početku suđenja bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću, suoptuženom da je iz te ustanove izvukao najmanje 39 milijuna kuna jer je pripremno ročište ovoga puta odođeno zbog bolesti suoptužene Zdenke Peternel

Pripremno ročište, na kojem se osim o datumu početka suđenja odlučuje o svjedocima koji će biti saslušani tijekom rasprave, iz raznih razloga odgađano je nekoliko puta. Lani, 9. prosinca, ročište je odgođeno jer je Vidošević angažirao Jadranku Sloković za novu odvjetnicu, koja je tražila odgodu kako bi se upoznala sa spisom.

Prije toga je zbog Vidoševićeve bolesti odgođeno ročište zakazano za 1. prosinca, dok je 14. studenoga odgođeno zbog očitovanja obrane o izmijenjenom redoslijedu dokaznih prijedloga. Novo pripremno ročište zakazano je za ponedjeljak, 23. siječnja u 10 sati.

Optužnicom u aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Optužnicom su obuhvaćene i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, dok je četvero ostalih suoptuženika ranije priznalo nedjela pa su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. Vidošević, koji je nakon uhićenja 12. studenog 2013. proveo oko pet mjeseci u istražnom zatvoru, ranije je govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete.

Nakon što je sud potvrdio optužnicu u tom slučaju, Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv i da je žrtva represivnog aparata. Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.