ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ponovno ukinuta presuda Ferenčaku u aferi Nanbudo

17.01.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Vrhovni sud ponovno je ukinuo presudu u aferi 'Nanbudo' kojom su bivši glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i Petar Turković u rujnu 2014. nepravomoćno osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca te vraćanje nezakonte zarade ostvarene na preprodaji gradskog zemljišta.

Protiv nepravomoćne presude iz rujna 2014. žalbe su podnijeli državni odvjetnik i optuženici, a Vrhovni sud je još  lani, 10. svibnja utvrdio da su njihove žalbe osnovane, dok je odluku „zbog interesa javnosti" objavio tek u utorak na svojim internetskim stranicama.

Tužiteljstvo se žalilo zbog povrede kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni, dok su optuženici u žalbama, osim na te nepravilnosti, ukazivali i na povrede kaznenog zakona.

Vrhovni sud je u svojoj odluci utvrdio da je žalbenim navodima stranaka dovedena u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja te je naložio prvostupanjskom sudu da izvede sve dokaze koje će pažljivo i temeljito ocijeniti pojedinačno i u međusobnoj povezanosti, vodeći računa da ponovnim ispitivanjem vještaka razjasni ukazane nedoumice.

Iznesene manjkavosti dovode u sumnju utvrđeno činjenično stanje, poglavito imajući na umu polaznu postavku suda prvog stupnja o stečenom vlasništvu zemljišta isključivo u svrhu izgradnje objekta za dnevnu skrb invalidnih osoba,  dakle da je dodijeljeno s humanitarnom svrhom i postupanju optuženih protivno istome u cilju pribavljanja znatne koristi, zaključio je Vrhovni sud.

Osim toga, navodi Vrhovni sud, sadržaj izvedenih dokaza ozbiljno dovodi u sumnju pravilnost utvrđenja visine troškova koje su optuženici imali vezano uz predmetno zemljište što je od značaja za pravilnu ocjenu obrane optuženih opovrgavanjem optužbe o višestrukoj pribavljenoj koristi, s tim u svezi i zaključku o krivnji te posljedično mjeri oduzimanja imovinske koristi.

Ferenčak i Turković su 19. rujna 2014. na ponovljenom suđanju u slučaju „Nabudo“ proglašeni krivima zbog zloporabe položaja jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu. 

Suđenje im je tada bilo ponovljeno jer je Vrhovni sud u srpnju 2012. uvažio njihove žalbe, također zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, zaključivši da je izostala ocjena prvostupanjskog u odnosu na dio obrane optuženika o stvarno uloženim sredstvima pri podmirenju obveza povezanih s dodjelom zemljišta, a o čemu u konačnici ovisi zaključak o visine pribavljene imovinske koristi. Prvom ukinutom presudom Ferenčak i Turković bili su osuđeni na godinu i pol zatvora.

Ferenčak i Turković su prema optužnici 1996. prvo posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.