NEZAKONITA ZARADA

Bivša direktorica Hrvatske lutrije optužena zbog Fimi medije

06.12.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Zbog sklapanja nezakonitih ugovora s marketinškom agencijom Fimi media zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je bivšu direktoricu Hrvatske lutrije Vesnu Bakran za koju tvrdi da je agenciji kojoj se već sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda u vrijeme Ive Sanadera omogućila nezakonitu zaradu od 3,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo ističe da je Bakran od ožujka 2006. do 5. rujna 2008. kao direktorica, a od 5. rujna 2008. do siječnja 2010. kao predsjednica uprave Hrvatske lutrije 'bez poslovnog opravdanja' angažirala Fimi mediu 'za poslove produkcije televizijskih i radijskih reklama i emisija za pojedine proizvode', a ponude je pritom pribavljala samo od te tvrtke.

Osim televizijskih i radijskih reklama Lutrija je u to vrijeme isključivo preko Fimi medie dodjeljivala i sponzorstva za razne manifestacije. Tužiteljstvo tvrdi da je Bakran s Fimi mediom sklopila ukupno 57 'poslovnih odnosa' i isplatila im više od 10,5 milijuna kuna, iako je stvarni trošak bio 6,86 milijuna kuna.

Fimi media je na taj način stekla 'nepripadnu materijalnu korist' od 3,7 milijuna kuna za koliko je istovremeno oštećena Hrvatska lutrija pa je sud na zahtjev tužiteljstva Vesni Bakran blokirao imovinu, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Tvrtka koja je postala sinonim za izvlačenje novca iz dravnih institucija i tvrtki ranije je nepravomoćno osuđena zajedno s bivšim premijerom Sanaderom, ali i HDZ-om kao prvom strankom osuđenom za korupciju. No, Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i zatražio novo suđenje. Sredinom listopada ponovljeno suđenje je prekinuto zbog bolesti i operacije bivšeg premijera.

Zbog izvlačenja preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki uz Sanadera i HDZ na optuženičkoj klupi su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček