MALVERZACIJE

Zbog utaje poreza istraga protiv 9 Hrvata, 53 Kineza i 45 tvrtki

30.11.2016 u 12:27

Bionic
Reading

Uskok je nakon kaznenih prijava tzv. poreznog Uskoka i policije pokrenuo istragu protiv devetero hrvatskih i 53 kineska državljana te 45 tvrtki zbog sumnje da su, u zločinačkom udruženju, izbjegavanjem plaćanja PDV-a državu oštetili za gotovo 13 milijuna kuna

Na čelu kriminalnog lanca koji je preko niza tvrtki fiktivnim poslovima "okrenuo" oko 50 milijuna kuna, i za to zadržao proviziju, navodno je poduzetnik Gorki Grubišić.

Zajedno s petoricom ostalih najbližih suradnika u kriminalnom lancu Grubišićbi poslijepodne trebao biti ispitan u tužiteljstvu, a zatraži li Uskok istražni zatvor okrivljenici bi najvjerojatnije u četvrtak trebali biti dovedeni pred suca istrage.

U službenom priopćenju Uskok navodi da je prvookrivljenik od 13. veljače 2013. do sredine studenoga ove godine, u Zagrebu, "u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V. i VI. okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi... s ciljem omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima".

Plan zločinačkog udruženja navodno je realiziran posredstvom 12 tvrtki čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio Grubišić.



Zadržavali proviziju od osam posto

Uskok navodi da je 12 tvrtki osnovano "isključivo radi izdavanja računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila", da bi nakon uplate novac podizali i vraćali ga u gotovini, uz zadržanu proviziju od osam posto od uplaćenog iznosa umanjenog za PDV. Time je tim tvrtkama omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit, navodi tužiteljstvo.

Grubišić je navodno, kako bi prikrio svoju ulogu pronalazio osobe koje su formalno bile odgovorne u njegovim trgovačkim društavima, a dvojica njegovih pomoćnika pritom bi im pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime poduzeća koja su formalno vodili.

Četvrto i peto okrivljeni su, po tvrdnjama Uskoka, pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslova poduzeća koja su bila zainteresirana za izdavanje nevjerodostojnih računa "od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj računa koje su potom tim trgovačkim društvima ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika".

Tužiteljstvo tvrdi da su u svim transakcijama okrivljene tvrtke na račune Grubišićevih poduzeća ukupno uplatile najmanje 49,3 milijuna kuna od čega su prva šestorica okrivljenika podijelili najmanje 3,1 milijun kuna. Okrivljenim tvrtkama time su omogućili izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, a državni proračun oštetili za najmanje 12,95 milijuna kuna.

Uskok je od suda zatražio i da se od 45 okrivljenih tvrtki oduzme "nezakonito stečena imovinske korist", dok je Ured za sprečavanje pranja novca njihove račune već blokirao.