RAT NA TRGOVAČKOM SUDU

Paviću dopuštena zabilježba spora protiv Hanžekovića

10.11.2016 u 15:56

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je objavio rješenje kojim se Ninoslavu Paviću, bivšem većinskom vlasniku Europapress Holdinga (EPH), dopušta u sudskom registru zabilježba spora protiv tvrtke KCV savjetovanje zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića te se taj spor upisuje u registarski uložak Hanza Medije (bivšeg EPH) - izdavača Jutarnjeg lista, Globusa, Sportskih novosti te ostalih tiskovina i portala

Ninoslav Pavić je protiv KCV savjetovanja, jedne od tvrtki osnivača Hanze medije u većinskom Hanžekovićevu vlasništvu, podnio tužbu radi utvrđenja suvlasništva na poslovnom udjelu u toj medijskoj kompaniji.

Najnovija tužba Ninoslava Pavića, koji i dalje ima pet posto udjela u Hanza Mediji, dio je sudskog spora koji je pokrenuo pokušavajući vratiti vlasništvo nad kompanijom za koju tvrdi da ju je Hanžeković stekao na prijevaran način.

Najvažniji spor u kojem je pripremno ročište zakazano za kraj studenoga temelji se na Pavićevoj tužbi protiv Hanžekovića za prevaru, odnosno prevarno stjecanje većinskog udjela u EPH.

Pavić potražuje čak 260,7 milijuna kuna

Zbog naknade štete uzrokovane prijevarom i izmakle dobiti Pavić potražuje čak 260,7 milijuna kuna - 72,3 milijuna kuna zbog prijevare i 188,4 milijuna kuna izmakle dobiti.

Pritom je Pavić kao pravni temelj svog tužbenog zahtjeva priložio dokument naslovljen 'Odnosi članovi društva EPH nakon provedbe predstečajne nagodbe' kojeg je sklopio s Hanžekovićem u siječnju 2014. i koji je, kolokvijalno nazvan 'Termsheet', bio temeljem provedbe promjene vlasničke strukture vodeće novinsko-izdavačke kompanije u Hrvatskoj.

Nakon promjene vlasništva Pavić ima pet posto, dok Hanžeković preko Hanza medije i KCV savjetovanja drži 95 posto vlasništva te medijske kompanije.

S druge strane, i Hanžeković je prijavio Pavića ističući da navedeni ugovor nije realiziran zbog navodnih Pavićevih kriminalnih radnji, odnosno 12,5 milijuna kuna kredita koje mu je dao EPH, što je Pavić navodno izbrisao iz poslovnih knjiga.

Hanžeković je nedavno gostujući u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' naglasio da nitko osim njega i njegove kćeri Ane nije dioničar Hanza medije, a prokomentirao je i sudski spor s Pavićem.

'Gospodin Pavić neopravdano drži još pet posto koje će morati predati. Od Pavića apsolutno nikad ništa nisam kupio. Kupio sam od Hypo banke i od tvrtke KCV koja je od WAZ-a kupila deset posto kompanije', rekao je Hanžeković.

Umjesto Marijana Hanžeković upisana njegova kći Ana

Najnovija zabilježba spora uslijedila je nakon prošlotjednog rješenja u kojom se u registar Hanza Medije upisuje i tužba koju je Pavić podigao osobno protiv Hanžekovića, a odnosi se na prijenos poslovnog udjela.

Trgovački sud u Zagrebu, uoči predstojećih ročišta, prošlog je tjedna objavio i upis promjena u vodstvu Hanza medije kojima je izbrisano ime Marijana Hanžekovića kao jednog od osnivača, a umjesto njega upisana je njegova kći Ana Hanžeković, ujedno i članica uprave te kompanije.

Osim Ane Hanžeković, kao osnivači i članovi Hanza medije upisani su KCV savjetovanje, ali i Com.Com Ninoslava Pavića.