JAKE MJERE SIGURNOSTI

Zdravko Mamić izbjegao ročište na splitskom sudu

24.10.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Zdravko Mamić, formalno 'savjetnik' u zagrebačkom GNK Dinamu, nije se pojavio u Splitu na ročištu u procesu koji se protiv njega vodi zbog narušavanja javnog reda i mira te izazivanja nereda u svečanoj loži stadiona Poljud u ožujku 2014. godine

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković zbog vlastite zauzetosti zatražila je odgodu, no sudac to nije prihvatio, pa je kao svjedok saslušan urednik u Slobodnoj Dalmaciji Marko Bilić, te je pregledana snimka dijela incidenta u kojemu su sudjelovali Mamić i drugookrivljeni Ivo Bego.

U istom procesu ovog ljeta se Zdravko Mamić pojavio na splitskom Prekršajnom sudu, ispred kojega je zajedno s odvjetnikom Čedom Prodanovićem napadnut od strane nekoliko nepoznatih osoba. Zatražio je izuzeće splitskog suda, no to je odbijeno.

Svejedno, pred splitskim sudom u ponedjeljak su bile vidljive jake mjere sigurnosti i veći broj policajaca u uniformi i civilu.

Ovaj proces po svemu sudeći poprilično je značajan najmoćnijoj osobi hrvatskog nogometa jer bi se eventualna osuđujuća presuda, makar i prekršajna, po nekim tumačenjima mogla kositi sa Zakonom o sportu, odnosno značiti njegovo formalno udaljavanje iz nogometa na nekoliko godina.

Svjedok Marko Bilić, koji se na spornom poljudskom derbiju nalazi tek nekoliko metara od Mamića, potvrdio je da je ovaj od početka drugog poluvremena u nekoliko navrata provocirao ostatak lože i publiku, da je psovao, vikao i pozivao na fizički obračun, te da ga je nekoliko osoba u njegovoj blizini spriječilo da napadne druge gledatelje. 'To je bilo čisto provociranje, a ne veselje', kazao je Bilić.

Vidio je i njegovo preskakanje ograde i trčanje prema dijelu lože u kojoj se nalazilo vodstvo Hajduka, a samom incidentu s Begom zbog velike gužve nije osobno svjedočio.

Na snimci koju je dostavila splitska policija također se vidi Mamićevo provokativno ponašanje u loži. U daljnjem postupku utvrdit će se autentičnost fotografija na kojima je zabilježeno kako pokazuje srednji prst i 'bosanski grb' ostatku lože i publici na zapadnoj tribini Poljuda.